Demokratisk træningslejr skal lære nyvalgte at begå sig på Christiansborg

Hvad er godt at vide som ny på Christiansborg, og hvilke fakta skal man have styr på, inden man træder ind i Folketingssalen? Det er nogle af de spørgsmål, der skal besvares, når 28 nyvalgte folketingsmedlemmer fredag og lørdag er i demokratisk træningslejr.

Socialdemokraten Bjørn Brandenborg underskrev, ligesom alle de andre nyvalgte, 21. juni et dokument, hvor han lovede at overholde Grundloven. Nu er 28 af de nyvalgte i demokratisk træningslejr på Rødding Højskole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

»24 timer for Folkestyret«.

Sådan lyder overskriften for en demokratisk træningslejr, som Rødding Højskole har inviteret en udvalgt skare til at deltage i henover fredag og lørdag. 28 nyvalgte folketingsmedlemmer har takket ja til invitationen.

Formålet er blandt andet at sikre, at de nyvalgte får den bedst mulige start på dagligdagen på Christiansborg, og at tilliden til politikerne styrkes.

Blandt oplægsholderne er rigsstatistiker Jørgen Elmeskov fra Danmarks Statistik. Ifølge en pressemeddelelse skal han levere »håndfaste og troværdige fakta om det Danmark, de nyvalgte nu skal stå i spidsen for«.

Rigsstatistikeren selv forklarer dog, at en del af hans oplæg også komme til at handle om det arbejde, Danmarks Statistik udfører, institutionens rolle i forhold til Folketinget, og hvad man kan og ikke kan bruge statistik til.

»Men jeg har også en del grafer med, som jeg skal vise. Jeg vil helst ikke løfte sløret for, hvilke grafer det er, men jeg kan sige, at jeg vil tage nogle emner op, som typisk optager folketingsmedlemmerne relativt meget,« siger Jørgen Elmeskov, da Berlingske spørger, hvilke fakta han konkret vil lægge frem for de nyvalgte medlemmer af Folketinget.

Bock og Gade skal give gode råd

Udover Rødding Højskole, verdens ældste højskole, er det Danmarks Statistik og Constructive Institute, der står bag arrangementet. I en pressemeddelelse udtaler Ulrik Haagerup, der er leder af Constructive Institute og idémand bag arrangementet, at de nyvalgte kan blive klogere på livet på Christiansborg.

»Vi vil sætte fokus på, hvad det egentlig er for et job, man er valgt til, når man træder indenfor på Christiansborg. Hvordan er man en god leder for folket? Men vigtigst vil vi sætte fokus på, hvordan man undgår at blive en del af en kultur, som giver politikerlede,« udtaler Ulrik Haagerup.

René Gade, tidl. folketingsmedlem for Alternativet, oplægsholder ved arrangementet for nyvalgte

»Min læsning af arrangementet er, at de nyvalgte skal forberedes, inden de tillærer sig de dårlige vaner i politik.«


En del af formålet er også at sætte spot på, hvordan de nyvalgte håndterer »den presse, som går efter den mindste konflikt, de kan opspore«. Til det formål vil Haagerup stå i spidsen for en samtale mellem de to nu tidligere folketingsmedlemmer Mette Bock (LA) og René Gade, der var folketingsmedlem for Alternativet, men som nu har meldt sig ud af partiet. Både Bock og Gade mistede deres mandater ved valget 5. juni.

Nej til spinmaskineriet

De to skal gøre de 28 nyvalgte klogere på de ting, de gerne selv ville have vidst, da de begyndte i Folketinget. Men René Gade vil i højere grad komme til at fortælle om noget, han godt vidste, allerede da han blev valgt ind i 2015 – nemlig at der er en spinkultur på Christiansborg, og at partipolitiske interesser ofte står over det meste andet i Folketinget. Det fortæller han, da Berlingske ringer ham op i bilen på vej til arrangementet.

»Min læsning af arrangementet er, at de nyvalgte skal forberedes, inden de tillærer sig de dårlige vaner i politik,« lyder det fra René Gade. Han vil blandt andet henstille til, at de siger fra over for spinmaskineriet, og at de åbent og ærligt fremlægger konsekvenserne ved de politiske aftaler, de indgår i. Kun på den måde kan folkets tillid til politikerne styrkes, siger han.

Han understreger samtidig, at de fire år, han var en del af Folketinget, var »de bedste år« i hans arbejdsliv. Selvom han ikke er lykkedes med sit ønske om at forandre dansk politik, har han nydt turen, fortæller han.

»Helst skal man være 100 procent ærlig hele tiden. Men det kan være svært – det er det for alle. Så kan man i det mindste sige til sig selv: Jeg og mit parti har ikke patent på sandheden, så derfor skal de være nysgerrige på de andres argumenter,« lyder det afsluttende fra Gade.