Debatten blusser op i Enhedslisten: Sår tvivl om partiets støtte til Mette Frederiksen

Oven på Socialdemokratiets nye udlændingeudspil sår tre hovedbestyrelsesmedlemmer fra Enhedslisten tvivl om partiets støtte til Mette Frederiksen (S) som kommende statsminister. Alt for tidligt at spekulere i, lyder det fra partiets ordfører på Christiansborg.

Femte februar præsenterede Socialdemokratiets formand sit nye udlændingeudspil »Retfærdig og realistisk«, og det får nu flere medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse til så tvivl om partiets støtte til Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gør Socialdemokratiet alvor af deres nye udlændingeudspil, så risikerer de, at Enhedslisten trækker støtten til Mette Frederiksen som statsminister.

Sådan lyder truslen fra tre hovedsbestyrelsesmedlemmer i venstrefløjspartiet, som over for DR fortæller, at de mener, Socialdemokratiet med deres udlændingepolitik bevæger sig på kanten af de røde linjer, Enhedslisten har valgt at arbejde med.

»Hvis det her udspil står i et regeringsgrundlag, så kan jeg ikke forestille mig, at vi bakker op om Mette Frederiksen,« lyder det f.eks. fra hovedbestyrelsesmedlemmet Allan Ahmad.

Enhedslistens røde linjer er endnu ikke helt trukket op, men partiet har bl.a. vedtaget, at Socialdemokratiet skal levere et regeringsgrundlag, der »afspejler en tydelig forskel til Løkke-regeringens politik«, og at Enhedslisten frem mod et valg kan fremsætte »konkrete politiske betingelser som forudsætning for at pege på en socialdemokratisk ledet regering«.

Hvis ikke Socialdemokratiet lever op til dette, kan Enhedslistens 25 mand store hovedbestyrelse beslutte at trække støtten til Mette Frederiksen som statsminister.

Fungerende politisk ordfører, Rune Lund, mener dog fortsat, at de er langt fra det scenario.

»De røde linjer er et værktøj, som vi har besluttet, at Enhedslisten eventuelt kan benytte sig af. Men det vil være noget, der skal afgøres i den konkrete situation, og det vil på ingen måde blive afgjort af, at DR laver en rundringning til vores hovedbestyrelse, hvor individuelle medlemmer udtaler deres egen personlige holdning,« siger han.

Rune Lund understreger, at han »til fulde forstår indholdet af kritikken«. Men at der skal en større kollektiv beslutningsproces i Enhedslistens hovedbestyrelse til, før man kan overhovedet kan begynde at spekulere i at bruge de røde linjer.

Indtil videre har hovedbestyrelsen, som mødes cirka en gang om måneden, ikke sat Socialdemokratiets udlændingeudspil på dagsordenen, fortæller han.

»Det, vi indtil videre har besluttet, er, at vi nu kan tage det her nye værktøj med røde linjer i brug. Om vi så vælger at bruge det, og hvordan vi eventuelt vil bruge det, det vil være en konkret politisk vurdering,« siger Rune Lund, som heller ikke kan sige, om Enhedslisten vil stille konkrete betingelser inden et valg.

»Det er noget, vi drøfter løbende,« lyder det fra ordføreren:

»Vi bryder os ikke om den tanke, at vi godt kan levere mandaterne til at få et regeringsskifte, men at store dele af politikken så bagefter skal laves med højrefløjen. Det er det grundlæggende problem, som vi ikke vil acceptere.«

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, vil ikke stille op til et interview med Berlingske, men henviser til et andet interview, hvor han gør det klart, at Enhedslisten kan vælge mellem at pege på Lars Løkke og Mette Frederiksen - og at han forventer det sidste.

Det er fortsat partiets holdning, forsikrer Rune Lund.

»Vi har taget en beslutning om at pege på den mindst ringe forhandlingsleder efter et valg. Som virkeligheden ser ud lige nu, er det Mette Frederiksen,« siger han.