Debat om topskat og feriepenge rykker ind i rød lejr: EL afviser ideen om en flad feriepengeskat

En flad skat på de feriepenge, som danskerne står til at få udbetalt, møder intet bifald hos Enhedslisten, som afviser ideen. Fagbevægelsen siger, at det er en del af aftalen. SF og regeringen vil ikke give deres mening til kende.

(ARKIV) Hvidvin på restaurant Saint Jaques på Østerbro, 15. september 2018. 60 milliarder kroner i feriepenge er på vej tilbage i borgernes lommer. Samtidig får borgere på overførselsindkomst forsødet privatøkonomien i ny sommerpakke. Men der er et problem, som splitter Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Debatten om topskat, der tidligere har slået revner i blå blok, rykker nu ind på den anden side af Folketinget.

Flere partier har nemlig krævet en midlertidig ændring af topskatten, efter det er kommet frem, at udbetalingen af de indefrosne feriepenge sender knap 100.000 danskere over grænsen for topskat.

I dagens udgave af Jyllands-Posten forsøger FH-formanden, Lizette Risgaard, imidlertid at feje al diskussion til side: Efter aftalen om ferieloven skal udbetalingen af de indefrosne feriepenge nemlig ske med en skat på 38 procent, siger hun.

Det budskab køber de Radikale, mens Enhedslisten afviser. »Det er unødvendigt, og det vil ramme skævt,« siger Rund Lund, skatteordfører for Enhedslisten.

Hidsig debat på Christiansborg

I flere uger har det været diskuteret, hvad der skal ske med de feriepenge, danskerne kan få udbetalt senest i oktober.

Næsten 100.000 danskere risikerer at skulle betale topskat, fordi deres løn pludselig med den ekstra udbetaling overstiger 531.000 kr.

Det har skabt hidsig debat på Christiansborg, hvor flere partier – særligt de Konservative – har krævet en løsning, så danskerne ikke møder det store skattesmæk, hvis de vælger at få pengene udbetalt i stedet for at gemme dem til pensionen.

Senest har formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard sagt, at ånden bag den nye ferielov er, at danskerne skal betale 38 procent i skat af feriepengene, hvis de bliver udbetalt tidligere end planlagt.

Ferieloven er den aftale, som betyder, at danskerne i år optjener feriepenge for fem ekstra uger. Ferielovsudvalget, hvor bl.a. fagbevægelsen og arbejdsgiverne var med, kom med en betænkning før loven, som netop forholdt sig til en situation, hvor de ekstra feriepenge skulle betales før tid. Det ville ske, hvis en virksomhed gik konkurs, og Lønmodtagernes Garantifond skulle dække feriepengebeløbet. I den forbindelse skulle staten opkræve 38 procent for alle.

Dermed er ånden i aftalen ifølge FH i Jyllands-Posten, at de ekstra feriepenge nu skal beskattes med 38 pct., da der i den nuværende situation også er tale om her-og-nu-beskatning.

Men den idé afviser Enhedslistens Rune Lund:

»Så vil du hæve skatten for feriepenge for folk med de laveste indtægter, for at redde dem, der tjener mere end en halv million. Du vil i så fald tage penge fra pædagoger og sosu'er,« siger han:

»Man kan vælge ikke at få dem udbetalt, hvis man ikke ønsker at betale topskat af pengene.«

Så kommer pengene ikke ud at arbejde, som jo er hensigten med udbetalingen?

»Vi har nogle principper om skatten, hvor de stærkeste skuldre bærer det tungeste læs. Det ønsker vi ikke at gå på kompromis med,« siger han og tilføjer, at personer med høje indkomster har lavere forbrugskvote, hvis de får en kontant udbetaling.

Så det er et kæmpe nej tak til Risgaards forslag?

»Vi vil gerne lytte til FH. Vi er bare ikke enige.«

Så nej?

»Vi lytter, men vi er ikke enige her.«

SF og regeringen har ikke ønsket at lade sig interviewe om forslaget. De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, siger, at hvis det står i aftalen, er det jo sådan, det er.

»Lizette Risgaard siger, at det står i aftalen. Det må vi tage for gode varer. Det må ministeren få indarbejdet og orienteret ordførerne.«

Hun tilføjer, at det havde været nemmere at forklare danskerne en model, hvor man ikke blev ramt af topskat, men dog skulle betale mere i skat, jo mere man fik udbetalt.