De virkelige mennesker er på gaden

Københavns indre flyder med topkandidater. Lygtepælene er stadig ledige til valgplakater, men på torve og pladser render de virkelige mennesker rundt og uddeler smil og valgmateriale.

Villy Søvndal er på gaden for at se vælgerne i øjnene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er grønt på Amagertorv i København. Den irske pubs markise er grøn. Manden, der sælger pandekager fra en cykelbod, er i grønt. Og så er der de Konservative – de er også grønne. De har grønne jakker på i et materiale, der ser ud til at kunne holde selv den mest genstridige regn ude.

Charlotte Dyremose (K) medgiver, at det ikke er det mest optimale overtøj til Danmarks sidste sommerdag.

- Den er varm. Men jeg fandt den mindste kjole, jeg har, og den var i det mindste grøn, siger hun.

Ved siden af hende står socialminister Benedikte Kiær og en af Konservatives frivillige unge og blafrer med den oplynede jakke for at få lidt luft.

- Den er fuldstændig umulig at ånde i. De er bedre til at have uden på en skijakke i november, siger Benedikte Kiær.

Skulle Lars Løkke så have ventet med valget til november?

Nej! Nu er der valg, siger socialministeren.

Benedikte Kiær og Charlotte Dyremose siger, at de faktisk var hoppet med på joken, om der ville blive valg, ever? Og Benedikte Kiær fortæller, at hun ved, at der er blevet lavet t-shirts med sloganet ’Der bliver aldrig valg, ever’.

- Vi har snakket om, hvad der mon ville ske, hvis han ikke udskrev valget, siger Charlotte Dyremose.

De Konservative har traditionen tro slået lejr ved Storkespringvandet. Det gør de hvert år – for her er folk også så dejlig modtagelige, som Charlotte Dyremose siger. Omkring partiets tunge drenge som Brian Mikkelsen og Per Stig Møller vandrer unge frivillige i grønne byggehjelme og jakke rundt med trykket ’Event Team’ på ryggen og deler partimateriale ud til folk.

SF er gået i sort

Amagertorv er grønt. Købmagergade virker næsten nøgen sammenlignet med de Konservatives valgmekka ved Storkespringvandet. På Kultorvet er der rødt – eller faktisk sort, for SF er i dagens anledning gået i sort. Gruppen af sorte t-shirts danner klynge, før de bryder op og vrimler ud på torvet med flyers.

- Så er der valg, siger en SFer hver eneste gang hun stikker en flyer i hånden på vælgerne.

En pige har en flyer i den ene hånd, i den anden har hun sin kæreste.

- Næsten alle i min klasse er blå, siger hun til ham.

- Seriøst?, spørger han vantro.

Pludselig kommer Villy Søvndal og Kamal Quereshi, og de tro, sorte væbnere stimler sammen i udgangspositionen og danner kreds rundt om deres kandidater.

- Jeg har det godt, jeg synes det er fedt, fortæller Kamal Quereshi, der kommer fra en hæsblæsende jagt på de bedste plakatpladser på både Knippelsbro og Langebro.

- Jeg hænger ved siden af Socialdemokraterne, og det har jeg intet imod, siger han.

Valgkampen er skudt i gang med et artilleri af overspændte og glade folketingskandidater, som deler bolsjer og brochurer ud i et inferno af valgekstase. Lidt fra de kampklare politikere har både Berlingske og Politikens avisuddelere langt sværere ved at få folk til at tage imod de gratis aviser.