»De unge kriminelle spørger selv, hvorfor der ikke bliver taget mere konsekvent fat i dem«

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, fortæller her, hvorfor blå blok kalder til kamp mod kriminelle unge.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er det for nogle udfordringer, du ser inden for ungdomskriminalitet, siden blå blok nu vil skærpe indsatsen?

»Helt overordnet glæder jeg mig jo over, at danske unge sådan set har en lav kriminalitetsrate og generelt opfører sig pænt. Det rokker bare ikke ved, at vi har et problem med en gruppe unge, som begår ret alvorlig kriminalitet, og som vi ikke håndterer godt nok. Det er vi nødt til at gøre noget ved.

I dag er det sådan, at ungdomskriminalitet ender i et krydsfelt mellem politi og socialarbejde. Tanken med det her forslag er at angribe problemet på en ny måde, så vi laver et meget mere målrettet system til at håndtere ungdomskriminalitet. Så de unge føler, at de bliver mødt med konsekvens, men også med sanktioner, der er designet til at hive dem ud af kriminaliteten igen.«

Nu siger du selv det her med, at ungdomskriminaliteten er lav. Er det så ikke lidt farligt at pille ved et system, der tilsyneladende fungerer i forvejen?

»Systemet virker jo ikke godt nok, når vi kan se eksempler som det fra min egen valgkreds i Køge. Her var der en sag om en 14-årig, der var involveret i noget med våben, og som direkte brugte det, at han ikke kunne straffes, som argument for at skyde mod en butik. Vi har også set situationer, hvor voksne kriminelle skubber unge foran sig, og vi har problemer med pigebander og unge drenge med anden etnisk baggrund. Det kan vi ikke bare sidde og se på.

Det handler også om at give de unge en større retssikkerhed, fordi de kommer for en ungdomsdomstol. Her vil de blive mødt at specialuddannede dommere, som kan sanktionerne de unge med et fokus på at få dem ud af kriminalitet igen. Og ungdomskriminalforsorgen skal så sikre, at de tilbud, vi har i Danmark i dag, bliver mere evidensbaserede. At vi får noget mere viden om, hvad der virker, og hvad der ikke virker, når vi har det her dobbelte formål, som både handler om at beskytte samfundet mod unge, der begår kriminalitet, og at hive de unge ud af kriminaliteten.«

En ekspert fortæller til Berlingske, at man har sænket den kriminelle lavalder i for eksempel Storbritannien, og her ser de ikke nogen synlig effekt af det. Hvorfor tror du så, at det vil hjælpe herhjemme?

»Vi lægger jo ikke op til bare at sænke den kriminelle lavalder. Vi lægger op til at lave et helt nyt system, som skal fremme et nyt mind-set til håndtering af ungdomskriminelle. Der er ikke noget visionært ved at putte børn i fængsler, og det er heller ikke det, vi foreslår. Vi foreslår, at vi nu samler alle gode kræfter i ét system, som er dedikeret til at håndtere unge, der begår kriminalitet.

Ja, så har du en ekspert, men jeg har også mødt en del på min vej, der deler mit synspunkt. Og det er jo faktisk både at sætte alderen ned og op, kan du sige. Når vi laver et system, der er målrettet de 12-17-årige, så betyder det også, at ham, der i dag er over den kriminelle lavalder, også vil blive håndteret i det her system. Jeg har også selv mødt unge, der snuser til kriminalitet, når jeg har besøgt unge i banderegi, ghettoer eller i regi af min egen fond. De unge kriminelle spørger selv, hvorfor der ikke bliver taget mere konsekvent fat i dem. Det er de overvejelser, der ligger bag vores forslag.

Det handler ikke om importere et engelsk system, det handler om at udvikle et dansk system. Hvis du for eksempel ser de situationer, der har været fremme i sommer med de her unge piger, der i princippet er på institution, men som alligevel kan tyrannisere deres omgivelser, så viser det bare, at vi ikke har løst problemet godt nok i dag.«

Men hvordan er det så konkret, at det her nye system vil kunne afhjælpe problemet med for eksempel pigebanden på Amager?

»Det her system udvikler noget viden og noget metode, som kommer til at gælde i hele landet. I dag er det sådan, at det i høj grad er kommunerne selv, der ligger og slås med de her udfordringer, og derfor vil du også kunne se, at man håndterer det med nogen forskellighed. Jeg tror, der vil være en kæmpe styrke i, at vi får udviklet et nationalt system, som over tid bygger viden op om, hvad der virker, og hvad der ikke virker.

Samtidig tror jeg også, det vil hjælpe, at vi udvikler målrettede sanktioner, som er afstemt med den enkelte unge. At du allerede første gang, du træder ved siden af, bliver mødt med en sanktion, der gør indtryk på dig. Det kan være en vifte af sanktioner. For spændvidden i ungdomskriminalitet er stor, og det er også derfor, at vi skriver i kronikken, at der kan blive tale om, at unge begår så voldsomme forbrydelser, at det er det almindelige strafferetlige system, der skal sanktionere det. Det er sådan, vi tænker det nye system.«