»De troede, at man kunne lege med ilden uden at brænde sig«

Tidligere SF-minister Ole Sohn er dybt skuffet over, at venstrefløjspartiet nu er fortid i regeringen. Han sværger troskab til den nye SR-regering.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestræbelserne på at gøre SF til et ansvarligt parti med indflydelse er i dag totalt kollapset. 

Sådan opsummerer tidligere minister og medlem af Folketinget for SF, Ole Sohn, forløbet, der har ført frem til SFs exit fra regeringen.

»Det er dybt uprofessionelt forløb, og jeg er meget skuffet. Jeg har siden 2005 kæmpet sammen med Villy Søvndal for, at vi skulle have et mere indflydelsesrigt og ansvarligt parti. Det arbejde ligger i ruiner i dag,« siger Ole Sohn i et interview med Berlingske.

Den tidligere erhvervs- og vækstminister var en af de to folketingsmedlemmer, der udover SFs ministre støttede det omstridte aktiesalg i energiselskabet Dong. Han kritiserer de folketingsmedlemmer fra SF, der forsøgte at få venstrefløjspartiet til at gå mod regeringens linje i sagen.

»De ville ikke tage ansvar for regeringens politik, og de troede, at man kunne lege med ilden uden at brænde sig. De burde vide, at det her ikke er noget, som man leger,« siger Ole Sohn.

Han henviser til, at SFerne Karina Lorentzen, Özlem Cekic, Lisbeth Bech Poulsen, Karsten Hønge samt Eigil Andersen på SFs krisemøde i DGI-byen onsdag udtalte, at de ville stemme for det beslutningsforslag, som Enhedslisten i dag havde til afstemning i Folketinget om en sætte aktiesalget i Dong på pause.

Beslutningsforslaget fra Enhedslisten blev i dag forkastet, blandt andet med SFs stemmer. Dermed går aktiesalget i Dong igennem, og nu står et kriseramt SF udenfor regeringen og uden formand, efter Anette Vilhelmsen trak sig fra formandsposten torsdag formiddag.

»Det hele går op i hat og brille«

En foreløbig endestation for den alliance som blandt andet Ole Sohn og tidligere udenrigsminister Villy Søvndal i sin tid smedede med socialdemokraterne og nuværende statsminister Helle Thorning Schmidt (S).

»Selvfølgelig bliver man skuffet over, at det hele går op i hat og briller. Jeg bliver meget påvirket af, at det projekt, som jeg har været med til siden 2005 sammen med Villy, er endt sådan her. Vi har arbejdet for at udvikle et regeringsduelig parti, og vi er gået fra at være et parti med de rigtige holdninger og rene hænder til at vise, at vi tør tage magten og bruge den og skabe centrum-venstre politik.«

»Forudsætningen for, at denne regering blev til virkelighed, var, at S og SF bilagde de uenigheder, der har været om skat, udlændinge og økonomi. Det banede vejen for, at vi kunne få en centrum-venstre regering med et meget grønt regeringsgrundlag. Det er meget skuffende, at det kun kunne holde to år.«

Vil du melde dig ud af SF?

»Det har jeg ikke overvejet endnu. Jeg føler bare, at det er en ulykkelig situation. Det afgørende for mig er at signalere, at jeg føler et medansvar på den gode måde for, at regeringen er blevet på denne måde. Jeg støtter denne regering, og det har jeg også meddelt statsministeren. Jeg støtter regeringen hele vejen, hvis det kommer til det. Det håber og tror jeg også, at SF vil fremover.«

Genopstiller ikke

Ole Sohn har allerede meddelt, at han ikke stiller op til næste folketingsvalg, og han afviser derfor at udtale sig offentligt, om hvem der bør tegne SF fremover. Flere spekulerer torsdag i, at afgående transportminister Pia Olsen Dyhr kan være kandidat til posten.

»Det må være dem, der skal være med til at skabe det fremtidige SF, der beslutter hvem, der skal være formand, så jeg vil ikke pege på nogen formandskandidater endnu. Jeg synes, at Pia Olsen Dyhr har gjort det rigtig godt som minister, og jeg vil gerne anerkende hendes dygtighed. Men jeg synes, at alle vores ministre har fungeret rigtig godt.«

Ole Sohn understreger, at han mener, at aktiesalget i Dong var nødvendigt og rigtigt for at understøtte det statsejede energiselskab.

»Det er min overbevisning, at SF skal gå ind for en grøn og vedvarende investeringsstrategi. Den står Dong Energy for. Forudsætningen for den strategi er, at Dong får tilført kapital,« siger Ole Sohn og tilføjer:

»Det har været et stort spring at stå på sidelinjen med de rigtige holdninger til at være i regering. Men min påstand er, at vi i de sidste to år har fået mere SF-politik igennem end nogensinde tidligere. Selvfølgelig kan man fokusere på alt det, som vi ikke har fået igennem. Vi ville gerne have haft betalingsring, barsel til mænd og så videre, men med et meget grønt regeringsgrundlag og en række vækstinitiativer synes jeg, at vi har grund til at være stolte, og at vi burde fokusere på alt det, som vi har fået igennem.«