De Radikales valgaften vil gå over i historien – og nu er de tilbage i en vant position

Det Radikale Venstre står til at blive kongemager i dansk politik og er nu lige så store som Dansk Folkeparti. Partiets græsrødder og politikere festede på natklub til lyden af 1980er-musik og vild jubel.

Morten Østergaard, Sofie Carsten Nielsen og de Radikale havde en fest over valgets udfald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup Linda Kastrup

Det Radikale Venstre havde en valgaften, som kan gå over i partihistorien som noget helt særligt. De Radikale står til igen at blive kongemagere i dansk politik og er nu lige så store som Dansk Folkeparti. Et drømmescenarium for partirødderne, som kun få i partiet havde turdet håbe på.

Allerede fra de første prognoser løb ind festede partifolkene, så det mindede om den radicool-storhedstid tilbage i 2005, hvor partilederen hed Marianne Jelved og cafe latte var en elitær drik forebeholdt smarte storbyfolk.

Festen fortsatte på natklubben Bremen, der i sin tid var ejet af rejsekongen Simon Spies. Her festede de Radikale til 1980er-musik arrangeret af den kendte DJ Encore med det borgerlige navn Andreas Hemmeth, som engang har været pressechef i partiet.

Historisk milepæl

Det Radikale Venstre fik 8,6 procent af stemmerne og 16 mandater - en fordobling.

»Vi skal tilbage til systemskiftet i 2001 for at finde noget lignende,« sagde Morten Østergaard, da han ankom til partiets valgarrangement i Indre Slotsgård på Christiansborg, som foregik i et gigantisk hvidt havetelt, som man kender dem fra sølvbryllupper og lignende.

Fra talerstolen klargjorde Morten Østergaard, at dette valgresultat markerede en historisk milepæl for mange radikale. Ikke mindst fordi Dansk Folkeparti går markant tilbage.

»Vi står i en situation, hvor det som gjorde mange af os politisk aktive. Det som bragte mig ind i politik: Et ønske om endegyldigt at få et opgør med systemskiftet fra 2001, som i to årtier har holdt dansk politik i et symbolpolitisk jerngreb. Ved I hvad mine damer og herrer, nu er det slut,« sagde han om den politiske linje fra de seneste årtier, hvor DF har ført an med udlændingestramninger.

Forude venter formentlig hårde forhandlinger med Socialdemokratiet, fordi Morten Østergaard har gjort det klart, at han ønsker en aftale med partiet, før han vil pege entydigt på Mette Frederiksen (S) som landets næste statsminister. Her kan styrkeforholdet mellem de to partier blive relevant.

Mange socialdemokrater husker med gru tilbage på regeringsforhandlingerne med de Radikale i 2011, hvor partiet måtte give store indrømmelser til Margrethe Vestager, som også dengang gik frem ved valget.

Gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen (R) vurderede tidligt på aftenen, at mandatfordelingen ville blive afgørende under forhandlingerne.

»Det er mandaterne, der taler i sådan en situation. Jo, større styrke man får under valget. Jo, stærkere går man ind til forhandlingerne. Det er helt givet, at det er sådan det foregår,« sagde hun.

Valgfest hos Det Radikale Venstre i Inde Slotsgård på Christiansborg. Morten Østergaard uddeler krammere til partiets nestor og tidligere formand Marianne Jelved. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup Linda Kastrup.

Ros fra Vestager

Valgfesten på Christiansborg foregik med bordfodbold, DJ, madbod og unge mænd med moderne fuldskæg og stumpede bukser. Morten Østergaard blev fejret som en helt.

Nuværende EU-kommisær og tidligere formand for det lille midterparti Margrethe Vestager havde svært ved at skjule begejstringen. Hun nærmest overstrømmede journalisterne med positive lovprisninger af Morten Østergaard.

»Han er en fantastisk leder, og han er alt det, man kan håbe på for Det Radikale Venstre.«

»Han er udadvendt, varm og dejlig. Han er virkelig optaget af, hvordan vi får et bedre klima. Hvad mere kan vi bede om,« sagde den tidligere økonomi- og indenrigsminister.

Valgfest hos Radikale Venstre i Indre Slotsgård på Christiansborg, hvor partiet har sat et stort telt op. Der var vild jubel, da DR fremlagde exitpoll klokken 20.00, som spåede massiv radikal fremgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Fra talerstolen lagde Morten Østergaard ikke skjul på, at det havde været en hård valgkamp. Han fortalte, at hans kone, som formentlig har trukket det store læs på hjemmefronten de seneste uger, havde omskrevet et gammelt slogan fra Ekstra Bladet. Det lød nu:

»Find dig i Morten og find dig i hvad som helst,« sagde han.

En tv-vært spøgte med, at Mette Frederiksen muligvis kunne få brug for samme slogan.