De Radikale vil straffe Israels bosættere

Israel skal straffes hårdere for at få standset bosættelserne i de besatte områder, og EU skal samarbejde med Hamas-ministre, mener Morten Østergaard (R). Udenrigsministeren afviser forslagene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal sammen med det øvrige EU gøre det klart for Israel, at der falder brænde, hvis bosættelserne på de besatte palæstinensiske områder udvides. Det mener de Radikales partileder, Morten Østergaard.

»Vi må klart signalere til Israel, at vi vil reagere prompte med skærpede sanktioner, hvis de opfører nye bosættelser,« sigerpartilederen, der netop har besøgt Israel og dele af de palæstinensiske områder sammen med Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Ifølge den radikale leder viser EUs såkaldte mærkningsordning af varer, der produceres på de besatte områder og eksporteres til EU, at Israel er sårbar over for pres udefra.

»Mens verdens øjne hviler på andre konflikter, så tyder intet på, at Israel trækker følehornene til sig med hensyn til bosættelser. Omvendt kan jeg høre på israelerne, at det altså betyder noget, at EU har indført mærkningsordningen. De vil helst ikke give indtryk, at det betyder noget økonomisk, men politisk kan man mærke, at den rører dem meget, så hvis der ikke et fortsat internationalt pres på Israel, så tror jeg, at der er en overhængende fare for at det modsatte sker – nemlig at Israel gradvis udvider bosættelserne,« siger Morten Østergaard.

Morten Østergaard understreger, at den nuværende situation bestemt ikke er stabil, selv om der for tiden ikke er megen medie­fokus på konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

»Og den situation kommer udelukkende de destruktive kræfter på begge sider til gode. Både dem på den palæstinensiske side, der ikke vil lægge volden fra sig, og dem på den israelske side, der ikke villige til at gøre det, der er nødvendigt for, at der kan blive en tostatsløsning,« siger han.

»Det absurde er jo, at Israel vogter nidkært over, at palæstinenserne ikke opfører bygninger i de besatte områder, og når EU med bistandsmidler gør det, som en besættelsesmagt burde – nemlig sikre tag over hovedet på nogen, der ikke har det – så oplever man også, at israelerne river det ned. Det er helt absurd og kalder på, at vi får lagt et betydeligt pres på Israel,« fastslår den radikale leder.

Ikke flere undskyldninger

Morten Østergaard foreslår også, at EU gør det klart for palæstinenserne, at EU er parat til at samarbejde med en samlingsregering bestående af de to fløje, det mere moderate Fatah og den yderligtgående Hamas-bevægelse, der er på EUs terrorliste. Og at EU også vil samarbejde med de af ministrene, der er Hamas-folk.

»Selvfølgelig skal en sådan samlingsregering dannes på principperne om, at den anerkender Israels ret til at eksistere og arbejder for en tostatsløsning. Men EU kan signalere, at man er parat til at samarbejde med regeringens og dens ministre, uanset om det er Hamas-folk, så længe regeringen er baseret på de ovennævnte principper. Det vil være en hjælpende hånd til de moderate kræfter blandt palæstinenserne, der arbejder for en samlingsregering, fordi det vil fjerne en undskyldning fra Hamas for at holde sig ude,« forklarer den radikale leder.

»Vi er nødt til at forsøge nye veje for at skabe ny dynamik. Det er ti år siden, der sidst har været valg i Palæstina. Jeg tror, at det vil fjerne nogle af de argumenter fra høgenes side for at holde sig ude af en samlingsregering og ude af forhandlinger om en tostatsløsning. En samlingsregering vil undergrave israelernes argument om, at der ikke er nogen at forhandle med,« mener Morten Østergaard.

Ikke en konstruktiv løsning

»Jeg er ikke enig i Morten Østergaards forslag om straffeforanstaltninger,« fastslår udenrigsminister Kristian Jensen (V).

»Det vil der ikke kunne skabes enighed om i EU, det vil ikke være konstruktivt i forsøget på at genstarte forhandlingerne, og EU vil ikke få øget gennemslagskraft. EU har iværksat en ordning, der kræver angivelse af varers oprindelse fra de områder, der har været besat af Israel siden juni 1967. Den er rettet konkret mod bosættelser, ikke mod Israel,« uddyber udenrigsminister Kristian Jensen.

Han understreger, at Danmarks og EUs politik i forhold til Israels bosættelser er klar:

»De er ulovlige under folkeretten og undergraver mulighederne for en tostats­løsning, og i regeringen rejser vi jævnligt kritik af de israelske bosættelser både direkte over for Israel og via EU.«

Forslaget om at samarbejde med Hamas-ministre er heller ikke regeringens kop te, fastslår Kristian Jensen.

»Spørgsmålet om anerkendelse af en samlingsregering er ikke aktuelt. Derfor vil jeg ikke gå ind i teoretiske overvejelser om, hvad der skal til, for at regeringen eller EU måtte beslutte at anerkende en samlingsregering. Både Danmark og EU opfordrer alle palæstinensiske fraktioner til at deltage loyalt i forsoningsprocessen, som er et vigtigt element for at nå frem til en tostatsløsning,« lyder udenrigsministerens kommentar.