Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der skal udføres langt flere uanmeldte kontrolbesøg hos institutioner, som ligger inde med millioner af danskeres sundhedsoplysninger. Det foreslår de Radikale i en ny plan for et skærpet tilsyn med registerbaseret forskning og brug af danskernes helbredsoplysninger. Det skriver Jyllands-Posten.
»I Danmark bør vi gå foran ved at styrke det hjemlige tilsyn med data, der bruges til forskning. Den seneste uges afsløringer om misbrug og videresalg af kreditkortoplysninger fra Nets til Se og Hør må ikke gentage sig, når det gælder danskernes allermest personfølsomme oplysninger, som bliver lagret med henblik på registerforskning,« siger partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget, Morten Helveg Petersen (R), til Jyllands-Posten.
Han har selv været ramt af den verserende Nets-skandale og har politianmeldt Se og Hør for at have skrevet en historie, som angiveligt var skrevet på baggrund af kreditkortoplysninger fra en kilde i Nets.
Samtidig kan Politiken onsdag afsløre, at anonyme hackere har stjålet skyldneroplysninger om borgere og virksomheder fra en partner til Experian, der driver RKI-registret.
En række eksperter vurderer over for Politiken, at rækken af sager om instanser, som har mistet følsomme data om danskere, risikerer at underminere tilliden til offentlige myndigheder og private virksomheder.
Blandt andet påpeger professor i IT-ret ved Aalborg Universitet Søren Sandfeld Jakobsen, at den seneste tids lækagesager risikerer at svække tilliden til offentlige myndigheder og private virksomheder, der behandler vores personfølsomme data.
»Det er på tide, vi indser, at det her område bliver slagmarken de kommende år, for det kan skade hele informationssamfundet. Det offentlige vil have folk over på de digitale kommunikationsformer, men det kan ske, at vi ikke tør, og så bliver det en bremse for den ellers naturlige overgang til det moderne kommunikationssamfund,« siger han til Politiken.