De Radikale tøver med støtte til megacentre

De Radikales miljøordfører er ikke overbevist om fordelene ved at give grønt lys til megasupermarkeder - de såkaldte hypermarkeder.

Arkivbillede fra den amerikanske megasupermarkedskæde Walmart. Fold sammen
Læs mere
Foto: JESSICA RINALDI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Radikales miljøordfører Lone Loklindt (R) er ikke umiddelbart tilhænger af at give grønt lys for nye megacentre, sådan som Produktivitetskommissionen anbefaler.

»Det synes jeg ikke umiddelbart, men lad os nu se, hvad de (Produktivitetskommissionen, red.) bygger deres anbefalinger på. Der er jo mange måder, man kan få bedre konkurrence i detailhandlen på,« siger Lone Loklindt.

Produktivitetskommissionen lægger ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger op til at anbefale politikerne at lempe planloven, der i dag sætter en øvre grænse for nye dagligvarebutikker på 3.500 kvadratmeter. Men det begrænser ifølge Produktivitetskommissionen konkurrencen i detailhandlen. Derfor anbefaler kommissionen, at grænsen lempes til eksempelvis 5.000 kvadratmeter, og at der gives grønt lys for, at centrene også kan bygges uden for bymidterne.

Men Lone Loklindt mener, det skal overvejes grundigt, fordi en liberalisering kan have store konsekvenser for detailhandlen i bymidterne.

»Det er kun et års tid siden, vi ændrede loven og begrænsede muligheder for at etablere hypermarkeder i områder uden for bymidterne med den grund, at vi vil fastholde liv i byerne. Jeg synes, vi tog en god beslutning dengang, så jeg er spændt på, hvad der skulle være kommet af nye argumenter,« siger Lone Loklindt.

Hun køber ikke umiddelbart den præmis, at større butikker giver mere konkurrence og dermed lavere forbrugerpriser.

»Selv om man får de såkaldte hypermarkeder, er der ikke meget, der tyder på, at man får meget lavere priser. Men det er heller ikke kun et spørgsmål om økonomi. For mig er det også et spørgsmål om, hvilken politisk vej, man ønsker at gå omkring udvikling af vores bymidter og de mindre byer,« siger Lone Loklindt.

Produktivitetskommissionen udspil, der fremlægges på mandag, har affødt stærk modstand hos blandt andre COOP Danmark, De Samvirkende Købmænd og 46 andre organisationer.