De Radikale står alene med støtte til automatisk organdonation

Mennesker risikerer at dø, mens de venter på et organ, siger De Radikales Lotte Rod, som selv er organdonor.

(ARKIV) Christiansborg. Når danskerne fylder 18 år, skal de være organdonorer, medmindre de melder sig fra, lyder forslag. Men kun De Radikale er for forslaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. De Radikale bakker som eneste parti i Folketinget op om et borgerslag, der handler om, at alle borgere automatisk skal være tilmeldt som organdonorer, når de fylder 18 år.

Tiden er kommet til at prøve den omvendte model, siger sundhedsordfører Lotte Rod (R), som selv er organdonor.

Hun ser gerne, at en borger skal melde fra, hvis han eller hun ikke ønsker at være organdonor. I dag skal en borger melde sig som organdonor, men for få gør det, mener hun.

- Der er stadig mennesker, som står på venteliste, og man risikere enten at blive mere syg, mens man venter, eller i værste fald at dø, mens man venter på et organ.

- Men vi ved, at der er rigtig mange mennesker, som faktisk gerne vil være organdonor, men bare ikke lige får gjort noget ved det, siger Lotte Rod.

Et borgerforslag om såkaldt "formodet samtykke" fik i weekenden de nødvendige 50.000 underskrifter, der betyder, at forslaget vil blive stillet som beslutningsforslag i Folketinget.

Forslaget går kort sagt ud på, at det nuværende donorsystem, hvor man aktivt skal tilmelde sig, skal vendes rundt.

I stedet skal man aktivt framelde sig, hvis man ikke ønsker at være donor. Eller ens familie skal gøre det.

Patientforeningen Organdonation - ja tak! står bag forslaget. En af begrundelserne for ændringen er, at det skal få flere til at blive organdonorer.

I dag er det ifølge foreningen kun 22 procent af danskerne, der er tilmeldt donorregistret. Men 90 procent går ind for organdonation, lyder det.

/ritzau/