De Radikale sikrer mere magt med færre stemmer

Opbakningen til De Radikale går en smule tilbage, men det kommer på ingen måde til udtryk i antal mandater.

København. De Radikale ser ud til at have fået det absolut maksimale ud af tirsdagens kommunalvalg.

For godt nok er partiet gået en smule tilbage målt på antallet af stemmer. Men det afspejler sig på ingen måde i den magt, som de radikale medlemmer nu sætter sig på.

Tilbage i 2013 vekslede partiet sine 4,8 procent af stemmerne til 62 mandater. Og selv om tirsdagens resultat er 0,2 procentpoint dårligere, står det onsdag klart, at antallet af radikale byrådsmedlemmer lander på 80.

Ifølge kommunalforsker Roger Buch kan det opsigtsvækkende resultat i hvert fald delvist forklares med tilfældigheder.

- Ude i kommunerne er det ofte nogle meget små marginaler, der afgør mandatfordelingen. Det ser ud til, at De Radikale denne gang har været meget heldige med marginalerne, siger han.

Et andet element kan ifølge forskeren være, at De Radikale denne gang har indgået i strategisk kloge valgforbund.

- De Radikale skal som et lille parti tænke sig godt om, når de indgår valgforbund. Hvis de går sammen med et stort parti - eksempelvis Socialdemokraterne - vil mandatet ofte falde til det store parti.

- Det kan godt være, at De Radikale denne gang har været dygtigere til at vælge nogle valgforbund, som har stillet dem stærkere, siger Roger Buch.

Uanset forklaringen fremhæver han, at De Radikales valg må kategoriseres som en stor succes.

Siden kommunalvalget i 2013 er opbakningen til partiet på Christiansborg nemlig kun gået ned, og erfaringsmæssigt har det en stor afsmitning på et kommunalt niveau.

- Over de seneste fire år har landspolitikkerne mistet 30 procent af vælgerne. Så resultatet ved kommunalvalget er et udtryk for, at de lokale kandidater har gjort det rigtig godt, siger Roger Buch.

Indtil nu har De Radikale været repræsenteret i 45 kommuner. Det tal vokser nu til 55.

/ritzau/