Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De tygger og knaser, så kæberne kramper i de Radikales hovedbestyrelse og bagland. For to dage siden fik de serveret en sej og nærmest uspiselig bøf af deres partiformand, Morten Østergaard. Partiet, der i årevis har solgt sig på at være imod stramninger af udlændingepolitikken, vil nu gøre det umuligt for flygtninge at blive familiesammenført i det første år, de er i Danmark.
Baglandet er ikke i oprør, men har trukket sig tilbage for at fordøje beskeden. Ifølge medlemmer af hovedbestyrelsen, som ønsker at være anonyme, var der tale om en »modvillig accept« af, at partiformanden strammer asylpolitikken på trods af løfter om det modsatte. Faktisk er den eneste grund til, at der ikke er større ballade om den nye kurs, at ordningen er midlertidig. Samira Nawa Amini, som er folketingskandidat for partiet i Utterslev-kredsen i København, er en af de få, der ikke nøjes med at tygge, men taler med mad i munden.
»Jeg kan ikke forsvare det. Ikke som menneske og heller ikke som radikal. Det er ikke noget, jeg kan gå ind for eller se mig selv i,« siger hun. Siden Samira Nawa Amini for første gang kritiserede asylstramningen i går, har hun fået 30 henvendelser fra partikammerater, der er glade for, at hun tør stå frem og tager kampen med partitoppens beslutning. Stramningen forhindrer asylansøgere i at få familiesammenføring i det første år, de er i Danmark, og giver dem midlertidigt asyl i selv samme år.
»Det harmonerer ikke særlig godt med Radikale Venstre, og det er jeg ikke ene om at mene,« siger hun.
»Hvis jeg bare var tavs, ville jeg blive tillagt den holdning, som regeringen har, og præcis på det her område, som står mig meget nært, kan jeg ikke forsvare det over for mig selv,« siger Samira Nawa Amini.
Også i de yngre rækker har stramningen ført til rynkede næser. Christopher Røhl Andersen, formand for Radikal Ungdom, mener slet ikke, at udspillet er radikal politik.
»Vi skal hjælpe alle de folk, der banker på vores dør, og sikre, at de bliver bragt sammen med deres familie hurtigst muligt. Vi kan i Radikal Ungdom kun forestille os, at det her har været et nødvendigt kompromis, og det er vi ikke stolte af,« siger han.
Svær og nødvendig beslutning
I går blev estimatet for, hvor mange flygtninge der vil komme til Danmark i år, opjusteret til det dobbelte. Det hæfter de Radikales udlændingeordfører, Marlene Borst Hansen, sig ved.
»Dette pres gør, at også Radikale Venstre er nødt til at tage ansvar for dette problem. Det har været svært, men vi står naturligvis bag dette forslag,« siger hun.
Hvordan er det at begrænse adgangen til ophold og familiesammenføring en hjælp på problemet for dem, der er flygtet til Danmark?
»Det er ikke en hjælp, at man ikke må blive familiesammenført. Det er et nødvendigt tiltag, som vi har lavet, fordi situationen er så voldsom. Kommunerne er under et enormt pres,« siger den radikale udlændingeordfører.
Når der er tale om en ekstraordinær situation, har Danmark så ikke en forpligtelse til at hjælpe, selv om kommunerne er pressede?
»Vi hjælper tre gange så mange, som vi hjalp sidste år. De mennesker, som kommer til Danmark og beder om beskyttelse, får beskyttelse. De får også ret til familiesammenføring, men for en gruppe af de mennesker venter og ser vi,« siger Marlene Borst Hansen.
Du siger, det har været en svær beslutning. Er det, fordi du ved, at stramningerne ikke gør livet nemmere og bedre for de flygtninge, der kommer herop?
»Ja, for selvfølgelig vil man gerne have en familie hertil. Derfor er det også vigtigt for os at sige, at det får man. Enten kommer der fred i hjemlandet, og så kan man rejse hjem og blive forenet med dem der, eller også kommer familien herop,« siger hun.
Gør ondt på DNAet
Det er usikkert, hvor mange flygtninge der egentlig vil blive berørt af de nye stramninger, men det er egentlig også underordnet, mener Marlene Borst Hansen.
»Uanset hvor mange mennesker, det her drejer sig om, står vi ved dette tiltag,« siger hun.
Formanden for den radikale folketingsgruppe, Camilla Hersom, erklærede onsdag, at gruppen støtter forslaget, selv om det også var »en svær beslutning«.
»Jeg vil ikke omtale det her, som noget vi er glade for. Men vi kan forsvare det,« siger hun.Vil Radikale Venstre have flere stramninger af asylpolitikken?
»Det er vigtigt for mig at slå fast, at vi tager ansvar for den situation, vi er i. Jeg har lyst til at sige »nej, det kommer vi aldrig nogensinde til«, men jeg kan jo ikke give nogen garanti for det. Jeg kunne sige, »nej, det gør vi ikke«, men hvad er det værd, hvis vi lige pludselig er i en situation om fem-ti år, som vi ikke kan forestille os?,« siger Camilla Hersom.