De radikale hylder Uffe Ellemann-Jensen

Der var forbrødring mellem De radikale og Venstre, da Det Radikale Venstre uddelte en pris til en meget stolt tidligere Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen.

Foto: Sisse Stroyer

Det var nok de færreste, der havde set dén komme.

At den tidligere formand for Venstre, tidligere udenrigsminister - og særdeles aktiv blogger her på berlingske.dk - Uffe Ellemann-Jensen skulle hyldes med stående klapsalver på et landsmøde i Det Radikale Venstre.

Men sådan gik det i dag, hvor De radikale uddelte deres såkaldte Marianne-pris til Ellemann.

I sin begrundelse for valget af Uffe Ellemann som prisens kun anden modtager - den blev uddelt for første gang for to år siden til Marianne Jelved - pegede den radikale partileder Margrethe Vestager på Ellemann indsats i debatter om eksempelvis Burka-forbud og ikke mindst i hele Muhammed-krisen.

- Prismodtageren er selve modsætningen til kontraktpolitikken og strudsepolitikken, lød det fra Vestager, der kaldte Ellemann "skrap, sjov og grov", og endda pointerede, at han ofte af sine egne er blevet beskyldt for at være "lige så slem som en radikal".

De radikale er som kalvehaler
Uffe Ellemann-Jensen modtog glad og stolt prisen.

- Jeg er udmærket klar over, at der bag uddelingen af prisen ikke bare ligger en tanke om at gøre mig glad. Men også at drille Venstre. Jeg er nok den første Venstremand i 104 år, der får lov til at tale på et radikalt landsmøde, sagde Ellemann og fortalte derefter indgående om det "allergiske forhold", som de to partier har haft - og stadig har - til hinanden.

Uffe Ellemann-Jensen citerede til slut sin far, den mangeårige folketingsmand for Venstre Jens Peter Jensen, for følgende udsagn om De radikale:

- De radikale er som kalvehaler. De vokser nedad, men de er gode til at holde fluerne væk.

Det blev der smilet og klappet af blandt de radikale.

Uffe Ellemann-Jensen skyndte sig endvidere at betone, at han ikke var blevet radikal.

- Jeg står der, hvor jeg altid har stået. Hvis det opleves som om, at vi er tættere på hinanden, så er det, fordi De radikale har flyttet sig.

Margrethe Vestager gjorde sig heller ingen forestillinger om, at et nyt prominent medlem var på vej til partiet:

- Selvfølgelig er Uffe da Venstre-mand. Og det er godt, at han er det. Ellers var de da ilde stedt.

Med prisen fulgte en af Marianne Jelveds hårdtslående håndtasker samt en check på 10.000 kroner, som Uffe Ellemann-Jensen donerede til foreningen for pårørende til udsendte danske soldater.