De Radikale har tillid til statsministeren. Indtil de taber den. Hvorefter de så genvinder den igen og går i regering med hende, siger Lars Løkke

Lars Løkke Rasmussen undrer sig særligt over, at Radikale Venstres tillid til Mette Frederiksen afhænger af, hvornår man spørger dem. Han har ikke meget tillid til, at partiet rent faktisk tør orientere sig mod blå blok, og derfor kæmper kun hans eget nystartede parti reelt for et nybrud og det, Løkke selv kalder for »en danmarksregering«.

Sofie Carsten Nielsen (R) og Lars Løkke Rasmussen (M) har nu indledt kampen om midtervælgerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Centrumdemokraterne væltede ud af Folketinget i 2001, har De Radikale været det eneste folketingsparti, der har betegnet sig selv som midterparti.

Men med tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens udtræden af Venstre, befrielse fra blokpolitikken og stiftelse af Moderaterne, er der nu to selverklærede midterpartier.

I programmet Lippert på TV 2 News siger Lars Løkke Rasmussen, at hele partiets eksistensgrundlag er at sikre en bred regering.

»Danmark har ikke brug for en borgerlig regering. Danmark har ikke brug for en socialdemokratisk eller socialistisk regering. Danmark har brug for en danmarksregering,« siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

De Radikale har ifølge partiet selv nogenlunde samme vision om en bred regering hen over den politiske midte.

Derfor ville værten Søren Lippert også gerne vide, om Lars Løkke ser nogen perspektiver i at arbejde tæt sammen med det andet midterparti i kampen om at få en bredere forankret regering, end Danmark har set i mange år.

Løkke siger, at han kigger i mange retninger, og taler med mange partileder om alt muligt.

Indtil han på meget Lars Løkkesk vis skærer igennem med et, »men prøv lige og hør her«.

For der gælder én ting om De Radikale, slår han fast:

At det ikke er reelt, når de siger, at de kan kigge begge veje, når der skal dannes regering. Lars Løkke mener, at De Radikale uden tvivl kommer til at pege på Mette Frederiksen efter et valg – også selvom de selv har væltet hende i slow motion.

»Det er, at alt den der flirten hos dem om, at de kunne orientere sig den anden vej (væk fra rød blok, red.), det er en flirten. De har tabt tilliden til Mette Frederiksen, i samme splitsekund vi har det flertal, vi har i dag, efter et valg, så genvinder de den. Og så går de i regering med Mette Frederiksen,« siger Løkke.

Det er han ikke i tvivl om.

Og det er i den vished om De Radikales fasttømrethed i rød blok, at han finder en del af eksistensgrundlaget for sit eget parti.

»Den eneste måde, der kan komme et nybrud på, er, hvis Moderaterne kommer ind på en sådan måde, at der ikke er noget blåt og ikke noget rødt.«

Og skulle det komme dertil, vil Lars Løkke derefter have blik for, at Moderaterne og De Radikale trods alt deler nogle fælles interesser i et opbrud i dansk politik og regeringsdannelse, siger han.

»Men det er vælgerne, der skal fremprovokere det. Det er ikke Radikale Venstre, der kommer til det,« afslutter han.