De Radikale går frem efter Vestagers exit - Konservative står i stampe

Både de Radikale og Konservative har for nyligt skiftet ud på formandsposten. Men det er kun hos de Radikale, at formandsskiftet skaber fremgang, viser ny måling.

Morten Østergaard (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Hvis politikerne hos de Radikale fredag drager et lettelsens suk, kan man ikke fortænke dem i det.

Partiet har netop sendt den mangeårige politiske leder Margrethe Vestager til Bruxelles, men det markante lederskifte, som har gjort Morten Østergaard (R) til ny frontfigur, går ikke ud over partiets vælgertilslutning.

Tværtimod.

Ifølge en ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske, går de Radikale frem fra 7,7 procent af stemmerne ved seneste måling til 9,1 procent af stemmerne nu.

De Radikales gruppenæstformand, Andreas Steenberg (R), har ikke haft anledning til dårlig nattesøvn over lederskiftet.

Han føler sig nemlig overbevist om, at partiet i indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard har ny en stærk leder, og han tilskriver blandt andet vælgerfremgangen det faktum, at Østergaard tidligt har understreget, at »politikken ligger fast«.

»Morten skal udfylde Margrethe Vestagers sko, som har været både høje og store, og det er jeg helt sikker på, han kan. Og det ser heldigvis ud til, at han er kommet godt fra land,« siger Andreas Steenberg.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, hænger fremgangen hos regeringspartiet sammen med det gnidningsfrie lederskifte.

Han sammenligner Vestagers overdragelse af stafetten med det skifte, som Dansk Folkeparti lavede, da Pia Kjærsgaard (DF) trådte tilbage.

»Da Pia Kjærsgaard lavede den meget stærke overlevering af magten til Kristian Thulesen Dahl (DF), var det helt tydeligt, at vælgerne reagerede positivt på ledelsesskiftet. Det er også lykkedes for de Radikale at få det til at se ud som en overskudsaktion. Vælgerne har en fornemmelse af, at de Radikale er godt kørende,« siger Thomas Larsen.

Mens de Radikale får fremgang efter lederskiftet, må de Konservative konstatere, at »Pape-effekten« er udeblevet.

Partiets nyudnævnte formand, Søren Pape Poulsen (K), der tog over efter Lars Barfoed (K) i sidste måned, har således ikke rykket partiet hverken frem eller tilbage.

Seneste måling hed 5,2, og det gør den igen.

Ifølge Thomas Larsen har lederskiftet hos de Konservative været både »bøvlet og vanskeligt«.

»Det har været tydeligt for enhver, at de har kæmpet med en alt for lav og skuffende vælgeropbakning. Så det vil sige, at det er et ledelsesskift, der har fået en krisens stemning og skær over sig,« siger Thomas Larsen.

Generelt går blå blok en smule tilbage, men kan forsat konstatere en massiv 93-82-føring i antallet af mandater.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), hæfter sig da også ved den samlede føring trods Venstres tilbagegang fra 23,8 procent af vælgerne sidst til 22,5 procent nu:

»Det er svært at sige præcis, hvad tilbagegangen skyldes, men det går op og ned i politik. Og nu er der åbenbart en lille bølgedal. Det gode er, at ser vi samlet på det henover sommeren, så er vi gået frem. Og der er et godt borgerligt flertal fortsat,« siger hun.

Gallups måling er baseret på 1.533 telefon- og GallupForum-interviews med et repræsentativt udsnit af vælgere i perioden 5. til 11. september.

De største partier har en statistisk usikkerhed på omkring plus/minus tre procentpoint, for de mindste er usikkerheden omkring plus/minus to procentpoint.