De Radikale: Centrum-venstre er så godt som død

De Radikale tager kraftigt afstand fra Socialdemokraternes flygtningepolitik og bakker op om Uffe Elbælks dødsom over centrum-venstre.

»Såfremt Socialdemokraternes første og største mål på flygtninge- og indvandrerområdet er at begrænse antallet af ikke-vestlige flygtninge og indvandrere, så er vi meget langt fra S. Hvis det virkelig er deres vision for, hvordan Danmark skal placere sig i verden, så ser det sort ud for Danmark,« siger Sofie Carsten Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

En dansk centrum-venstre-alliance er muligvis ikke stendød. Men den er i hvert fald stærkt svækket og livstruet.

Det mener Sofie Carsten Nielsen, integrationsordfører og næstformand i de Radikales folketingsgruppe.

Den radikale udmelding kommer, efter at Uffe Elbæk, politisk leder af Alternativet, forleden i Berlingskes interviewprogram Beinovs Hotspot i et skarpt udfald mod Socialdemokraternes stramme asylpolitik stillede spørgsmålet, om der overhovedet eksisterer en alliance af centrum-venstre-partier i Danmark.

 

Og Elbæks spørgsmål er et rigtigt godt spørgsmål, mener den radikale integrationsordfører:

»Jeg er enig med Uffe Elbæk i, at såfremt Socialdemokraternes første og største mål på flygtninge- og indvandrerområdet er at begrænse antallet af ikke-vestlige flygtninge og indvandrere, så er vi meget langt fra S. Hvis det virkelig er deres vision for, hvordan Danmark skal placere sig i verden, så ser det sort ud for Danmark,« siger Sofie Carsten Nielsen.

S i Danmark langt fra S i udlandet

Det var især et debatindlæg fra Henrik Sass Larsen, Socialdemokraternes gruppeformand, i Politiken 19. december, der fik Uffe Elbæks blod i kog. Heri erklærede Sass Larsen blandt andet, at Socialdemokraterne »vil gøre alt, hvad vi kan, for at begrænse antallet af ikke-vestlige flygtninge og indvandrere, der kommer her til landet«, fordi partiet »ikke vil ofre velfærdssamfundet i humanismens navn«.

Den slags udmeldinger »ligger meget fjernt fra min forståelse af centrum-venstre,« erklærede Uffe Elbæk efterfølgende.

Og Sofie Carsten Nielsen er langt hen ad vejen enig:

»Det er nyt for mig, at man hos de danske socialdemokrater opfatter humanismen som en modvægt til velfærdssamfundet – at humanisme er noget, der begrænser beskyttelsen af velfærdsstaten. Det skal Socialdemokraterne have lov til at mene, men de skal så også erkende, at det er nye toner fra deres side,« siger ordføreren.

Sofie Carsten Nielsen peger på, at Socialdemokraterne i Danmark på flygtningespørgsmålet ser ud til at placere sig et helt andet sted end socialdemokrater i »stort set alle andre europæiske lande«:

»I Danmark ser jeg et socialdemokrati, der er totalt visionsløst på flygtningeområdet, og som på flygtninge- og indvandrerspørgsmålet klistrer sig op ad Venstre, som igen klistrer sig op ad Dansk Folkeparti. Det er i min optik meget langt fra noget som helst, der minder om centrum-venstre.«

Sofie Carsten Nielsen medgiver, at specielle tider – som de nuværende med historisk voldsomme flygtningestrømme – kræver særlige løsninger.

»Men den rette løsning er ikke, at vi i Danmark forskanser os om os selv. Det er ikke, fordi jeg ønsker fri og ubegrænset indvandring til Danmark, men jeg er først og fremmest optaget af, hvordan vi løser flygtningekrisen internationalt. Det er nødvendigt, at Danmark arbejder aktivt for at finde europæiske løsninger,« siger Sofie Carsten Nielsen.

»Det må de Radikale forstå!«

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, tager kritikken fra den radikale gruppenæstformand med sindsro:

»Det er vist ikke nogen nyhed, at de Radikale og Socialdemokraterne ser forskelligt på, hvordan vi skal tackle den situation, hvor der hver dag er 200, der søger asyl her i landet. Vi har valgt en ansvarlig vej, hvor vi på den ene side hjælper mennesker i nød, men også siger, at Danmark skal kunne følge med. Og derfor er der grænser for, hvor mange vi kan tage imod.«

Nicolai Wammen peger på, at mange kommuner har svært ved at skaffe ordentlig indkvartering til flygtningene og i øvrigt også presses på økonomien af flygtningestrømmen:

»Det er man nødt til at tage alvorligt, så det nytter ikke at sidde i et elfenbenstårn og ønske sig, at verden så anderledes ud. Vi er nødt til at tage markante værktøjer i brug, fordi vi står i en ekstraordinær situation. Det må de Radikale forstå.«