De Radikale bekender endegyldigt kulør: »Vi peger på Mette Frederiksen som statsminister«

Partiet mistede tilliden til Mette Frederiksen og var klar til at vælte hende. Nu vil de have hende som statsminister igen.

Radikale Venstre holder pressemøde i deres gruppeværelse onsdag den 5. oktober 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var Mette Frederiksen, der udskrev valg.

Men det var Radikale Venstre, der tvang hende til det, fordi de i kølvandet på minksagen mente, at der skulle »ny luft« til Christiansborg.

Men nu slår regeringens støtteparti så utvetydigt fast, at de endnu engang peger på Mette Frederiksen (S) som statsminister, når der efter valget skal dannes en regering.

Det siger De Radikales formand, Sofie Carsten Nielsen, på et pressemøde onsdag eftermiddag.

»Vi peger på Mette Frederiksen som statsminister for en bred regering,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Partiet erklærer sig desuden tilfredse med Mette Frederiksens udmelding om, at Socialdemokratiet går til valg på en bred regering, og ikke at den nuværende regering fortsætter, som det ellers indtil valgudskrivelsen har lydt.

»Vi ønsker en bred regering. Vi ønsker en regering, der samler os,« siger Sofie Carsten Nielsen på pressemødet.

I øjeblikket er det således Socialdemokratiet, De Radikale og Moderaterne, der synes, det er en god idé med en bred regering over midten, mens de store partier på både højre- og venstrefløjen så sent som onsdag har afvist ideen.

Var klar til at vælte hende

Selvom Socialdemokratiet og De Radikale her synes at have fundet fælles politisk grund at stå på, kunne Berlingske for ganske nyligt beskrive, hvordan forholdet mellem de to partier er iskoldt.

Der har længe været spændinger mellem de to partier, og De Radikale har flere gange givet udtryk for, at regeringen handlede for egenrådigt og magtfuldkomment.

Mette Frederiksen har ligeledes flere gange sagt, at forskellene mellem de to partier på særligt udlændingepolitikken er så store, at de ganske enkelt ikke kan samarbejde.

Men i slutningen af juni i år udkom Minkkommissionen med sin rapport, og i kølvandet på den afholdt Mette Frederiksen sammen med flere af sine topministre et pressemøde, hvorpå hun set gennem radikale øjne afviste at tage ansvar for de fejl, der var blevet begået.

Og der fik partiet nok.

De meldte 2. juli ud, at statsministeren skulle udskrive valg senest ved Folketingets åbning. Fulgte Mette Frederiksen ikke den opfordring, ville partiet fremstille et mistillidsvotum mod hende.

Men onsdag over middag slap Mette Frederiksen med sin udskrivelse af folketingsvalg til afholdelse 1. november ud af den trussel.

Og få timer senere slog De Radikale så fast, at de endnu engang havde tillid til Mette Frederiksen som statsminister.

»Det er et ejendommeligt tidspunkt«

Mens det radikale pressemøde stadig var i gang på Christiansborg, afholdt Mette Frederiksen sit første lidt håndholdte pressemøde siden valgudskrivelsen på Køge Torvs brosten.

Her siger hun, at »jeg har et udmærket samarbejde med Radikale Venstre,« selvom hun også havde en klar mening om timingen for den valgudskrivelse, hun var blevet tvunget til at gennemføre.

»Jeg synes, det er et ejendommeligt tidspunkt at afholde valg på,« siger Mette Frederiksen.

Om en bred regering siger hun, at sådan en i hendes øjne ikke blot kan være med De Radikale, men også indeholdt et eller flere borgerlige partier.

Både Venstre og De Konservative har dog som nævnt blankt afvist, at de ville gå i regering med Socialdemokratiet.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at man afviser det så bombastisk,« siger Mette Frederiksen.

Opdateret klokken 15.40 med kommentar fra Mette Frederiksen.