De nye regeringspartier i opgør om folkekirkens fremtid

Staten bør ikke betale for præstelønninger og forkyndelse, mener den nye kirkeminister Mette Bock (LA).

Kulturminister Mette Bock uddeler Kulturministerens Idrætspris og Kulturministerens Handicapidrætspris i Dansk Arkitektur Center på Strandgade i København mandag d. 5. december 2016. Kulturminister Mette Bock (LA) (foto: Martin Sylvest/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

København. Den nye regering er kommet i splid med sig selv om, hvordan folkekirken skal indrettes.

Staten bør ikke betale for præstelønninger og forkyndelse, hvis det står til den nye kirkeminister, Mette Bock (LA). Det skriver Jyllands-Posten.

I længere tid har hun presset på for en økonomisk adskillelse af kirkelige aktiviteter og stat, og det arbejde har hun ikke lagt på hylden i sin nye rolle som minister - til stor frustration for regeringsfællerne i De Konservative.

I dag bliver 40 procent af præsternes løn og pension betalt af staten, mens 60 procent bliver betalt af kirkens medlemmer via kirkeskatten. Med den ordning er personer, som ikke er medlemmer af folkekirken, altså også med til at betale præsternes løn.

- Fra alle mulige sider bliver kirken angrebet for, at andre skal være med til at betale for en forkyndelse. Hvis man kan skabe større gennemsigtighed og klarhed ved at sige, at kirkeskatten skal betale for de aktiviteter, som er medlemsrettede i folkekirken, mens staten selvfølgelig skal betale for de aktiviteter, der kommer alle til gode - for eksempel bevarelse af kulturarv, kirkegårdsvedligeholdelse osv., vil det skåne folkekirken for noget af den kritik, siger Mette Bock,

Ministeren afventer en række økonomiske beregninger på konsekvenserne af en adskillelse - beregninger, som Kirkeministeriet efter planen skal have klar ved årets udgang.

De Konservative er dog lodret uenige i, at der skal ændres i statens økonomiske tilskud til præstelønninger.

- Der kan være nogen, der ikke er medlemmer af kirken, som føler sig provokeret, men der siger jeg: Slap nu af, der er andre ting, man kan lade sig provokere af. Den danske kirkeordning er unik, og den skal vi ikke ændre, siger kirkeordfører Naser Khader (K) til Jyllands-Posten.

Venstre vil afvente de økonomiske beregninger, men "jeg vil ikke afvise, at der kan være fornuft i, at kirken betaler kirken, og staten betaler staten - og at kulturarv er en del af staten. Så lukker man i hvert fald den flanke for kritik, der hedder, at man som ikke-medlem betaler til kirken, lyder det fra Venstres kirkeordfører, Carl Holst.

Dansk Folkeparti ser derimod ministerens forslag som et udtryk for, at hun vil "løsne båndet mellem kirken og staten".

- Ministerens forslag er enormt fjollet og gør mig helt træt, siger kirkeordfører Christian Langballe (DF), der vil kæmpe imod en ændring af den nuværende praksis.

/ritzau/