De måtte forlade DF efter ekstreme udtalelser

Jens Hald fra Nyborg har meldt sig ud af Dansk Folkeparti efter et omstridt opslag på Facebook. Dermed går han i fodsporet på flere andre, som er fortid i partiet.

Arkivfoto: Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, holder tale på sit partis årsmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Tidligere lokalformand for Dansk Folkeparti i Nyborg, Jens Hald, valgte tirsdag at melde sig ud af Dansk Folkeparti efter en kontrovers i kølvandet på et opslag på Facebook i sidste uge.

Her følger en oversigt over medlemmer, der gennem årene er blevet smidt ud, degraderet eller selv har valgt at forlade partiet som følge af uacceptable udtalelser:

12. januar 2016: Jens Hald meddeler, at han har valgt at forlade partiet. Han fortæller, at han af partisekretær Poul Lindholm har »fået mundkurv« på. Jens Hald accepterede at gå af som lokalformand, men mundkurven blev for meget.

Hald var allerede blevet frataget hvervet som lokalformand i Nyborg som reaktion på, at han på Facebook havde anklaget de såkaldte venligboere, der hjælper flygtninge, for landsskadelig virksomhed og opfordret til at klippe håret af dem - som »tyskerpigerne blev i sin tid«. Han siger selv, at det havde været hans mening at formulere opslaget som et spørgsmål.

I oktober 2015 blev Benny Hygum, der blandt andet var kandidat for DF i København ved kommunalvalget i 2013, ekskluderet fra partiet. Da der i september kom en stor gruppe flygtninge og migranter til Danmark, skrev han, at de skulle omringes med strømpistoler og tåregas:

»Bind lortet, smid dem i kreaturvogne og kør dem retur til, hvor de kommer fra, Middelhavet eller Tyrkiet. Jag derefter lortet ud i vandet, eller over grænsen - og skyd dem, hvis de kommer tilbage«.

I februar 2015 blev Kell Siegenfeldt, der stillede op til byrådsvalget i Silkeborg i 2013, smidt ud af partiet. Det skete, efter at han på Facebook hængte daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og kronprins Frederik ud for at være »de virkelige skyldige i terroren og islamiseringen af Danmark«.

I august 2012 blev næstformanden for DF's lokalafdeling i Sorø, Ida Margrethe Tronhjem, ekskluderet fra partiet. Hun skrev under pseudonym i et indlæg på Facebook, at det var »dejligt at se«, at der var sket en kraftig stigning i volden mod indvandrere i Grækenland. »Håber at Grækenland kan blive et dejligt sted at holde ferie igen«.

I september 2007 blev Merethe Egeberg Holm fra Østjyllands Storkreds ekskluderet efter partiets landsmøde, hvor hun fra talerstolen blandt andet foreslog at smide alle muslimer ud af Europa og skifte dem ud med jøder.

I august 2006 valgte DF's Hovedbestyrelse at ekskludere ni lokalforeningsformænd. De havde i flere interview udtrykt mulighed for, at tidligere og nuværende sympatisører med Dansk Front og nazistbevægelsen DNSB kunne optages som medlemmer af DF.

Kilder: TV2, BT og Politiken.

/ritzau/