De Konservatives grønne ultimatum nærmer sig deadline: K har en plan B klar

Regeringen har indtil fredag til at garantere, at udledningen af kvælstof sænkes i 2017 og 2018. Ellers tager de konservative deres politik med i salen i jagten på et alternativt flertal.

Arkivfoto: Miljø- og fødevareministeren Esben Lunde Larsen under et besøg, hvor han mødtes med Vardes borgmester, Erik Buhl Nielsen, og formand Sydvejstjysk Landboforening, Claus Christensen, for at tale om det kommende kystprojekt Blåvand Strandpark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Joern / redstar
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver færre og færre dage at tage af, inden de Konservatives deadline til regeringen udløber.

Søren Pape Poulsens parti gjorde det inden påske helt klart for regeringen, at den inden fredag i denne uge skulle give en »garanti« for, at de Konservative kan få politiske indrømmelser, som resulterer i en lavere udledning af kvælstof i de kommende år.

Den garanti er endnu ikke indløbet hos de Konservative, siger Mette Abildgaard, medlem af Miljø- og Fødevareudvalget for partiet.

»Vi har givet en deadline for to uger siden, og nu er der en uge tilbage. Vi synes ikke, det på nogen måde er umuligt at levere det, vi beder om, så det forestiller vi os stadig, vil lykkes. Jeg har ikke nogen grunde til at tro det modsatte,« lyder det mandag.

Helt konkret beder de konservative om indrømmelser i forbindelse med de kommende forhandlinger om en såkaldt naturpakke. Indrømmelserne skal sikre, at der  i løbet af 2017 og 2018 samlet set udledes 624 tons mindre kvælstof.

Sker det ikke, vil partiet gå andre veje.

»Hvis der ikke blive fundet en løsning inden fredag, så lægger vi vores politik frem i folketingssalen og ser, om vi ikke kan finde 90 mandater, som har lyst til at bakke op om den, så det kan blive gennemført,« siger Mette Abildgaard.

Den konservative ordfører vil ikke oplyse, hvorvidt der har været møder mellem partiet og regeringen, ligesom hun ikke vil oplyse, om der er plottet møder ind i kalenderen i løbet af denne uge.

Selvom de Konservative altså forventer, at regeringen efterlever partiets krav, så ligger der en plan B parat, forsikrer Mette Abildgaard om.

»Vi er forberedt, hvis vores forslag ikke bliver imødekommet. Det er ikke sådan, at vi skal starte fra scratch på fredag, hvis det bliver tilfældet.«

De Konservative har allerede præsenteret et forslag til, hvordan regeringen kan sikre den lavere udledning af kvælstof som kompensation for den merudledning i de første år, som landbrugspakken medfører.

Konkret foreslår partiet bl.a., at der etableres en frivillig såkaldt efterafgrødeordning, som giver landmændene en kompensation på 700 kroner pr. hektar efterafgrøder, de etablerer. Den samlede pakke, som du kan læse mere om her, vil ifølge udspillet koste 51,9 mio. kr. at gennemføre.

Ifølge Mette Abildgaard stiller Liste C krav, som regeringen bør kunne efterkomme:

»Vi beder ikke om mere, end hvad regeringen kan levere, hvis den vil. Så i sidste ende er det op til viljen. Og vi tror på, der bliver fundet en løsning inden fredag. Vi har ikke fantasi til at forestille os, at det ikke lykkes. Men det kan være, jeg får en bedre fantasi i løbet af ugen. Vi får se.«

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som repræsenterer regeringen i forhandlingerne, har meldt ud, at »alle forslag er velkomne, og at alle parter skal kunne genkende sin egen politik i en kommende aftale om en naturpakke.«

Det var de Konservatives mistillid til daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, der for mere end en måned siden udløste en parlamentarisk krise, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen undervejs truede med at udskrive valg.

De Konservatives mistillid blev vakt, da en række af landets førende miljøforskere i Berlingske beskyldte Eva Kjer Hansen for at sminke tallene bag landbrugspakken.

Den borgerlige magtkamp resulterede bl.a. i, at Eva Kjer Hansen valgte at træde tilbage som minister. Siden afviste regeringen at lave en tillægsaftale til landsbrugspakken, men efter påske indledes alligevel forhandlinger om en naturpakke.