De Konservative sætter den kommunale barre højt

Mindst 12 borgmesterkæder, 200 byrådsmedlemmer og ingen hvide pletter på landkortet er de Konservatives mål for efterårets kommunalvalg. Men de bliver svære at nå, påpeger eksperter.

De konservative kandidater til kommunalvalget blev ønsket »God valgkamp« fra storskærmen bag talerstolen i Tivoli Congress Center længe efter, at landsrådet i går var slut. Lokalpolitikerne skal nu ud at arbejde hårdt for at opnå partiets høje mål ved valget den 19. november. Foto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»God valgkamp.« Ordene blev hængende på storskærmen bag talerstolen, længe efter at formand Lars Barfoed havde takket af på weekendens konservative landsråd i København. Nu skal partiets 1.200 kandidater til kommunalvalget til kamp for at leve op til partitoppens erklærede succeskriterier: Efter den 19. november skal Det Konservative Folkeparti fortsat have »mindst 12 borgmestre og 200 byrådsmedlemmer«.

Kandidaterne skal vælges ind bredt geografisk, så »der ikke er nogen hvide pletter« på landkortet, lyder det fra partiets kommunale næstformand, Michael Ziegler, der selv søger genvalg som borgmester i Høje-Taastrup.

Lars Barfoed kalder målene realistiske og siger: »Vi er opstillet i alle 98 kommuner, og vi skal have repræsentation i alle kommuner så vidt det overhovedet er muligt. Det vil vi knokle for.«

Eksperter peger på, at målene bliver svære at nå for det skrumpende borgerlige parti. Også selv om partiet i dag – efter et særdeles godt kommunalvalg i 2009 – har 251 byrådsmedlemmer, og målsætningerne derfor levner plads til markant tilbagegang.

Alt kan ske på valgnatten

Ved sidste kommunalvalg hentede partiet mere end ti procent af stemmerne ved kommunalvalget, men i dag står de Konservative i Berlingskes Barometer, der viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger i løbet af den seneste måned, til 3,6 procent af stemmerne. Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kalder to ud af de tre kommunale mål for »helt urealistiske«.

»Der bliver hvide pletter på landkortet. Det er helt sikkert. Og det er også helt urealistisk at kunne hente 200 pladser i byrådene. Siden sidst er deres landspolitiske styrke jo blevet to tredjedele mindre, og så kan de altså slet ikke holde skansen,« siger han.

Jørgen Elklit, valgforsker og professor ved Aarhus Universitet, understreger, at de landspolitiske tendenser dog ikke uden videre kan overføres til kommunalvalg.

»Det er dristigt at melde sådan ud, men det er ikke helt så urealistisk, som man skulle tro, for det er sådan – til de Konservatives trøst – at mindst en fjerdedel stemmer anderledes til kommunalvalg end til folketingsvalg. Men nogen tilbagegang kommer der. For vi ved, at der er en afsmitning fra landspolitik til lokalpolitik. Man kan ikke udelukke, at der vil være kommuner, hvor de ryger ud. Det er det mest optimistiske mål for mig at se,« siger Jørgen Elklit og pointerer, at de Konservative skal være heldige i de kommunale konstitueringer på valgnatten for at kunne sikre sig de ønskede 12 borgmesterposter, som er det, partiet har i dag:

»Det er også optimistisk, men man kan aldrig sige, hvad der sker.«

Roger Buch supplerer: »Kun på borgmesterposter har de en lille chance for at nå målet, fordi i konstitueringsforhandlinger kan alt ske. Flere kommuner vil få blåt flertal ved kommunalvalget, og der kan de Konservative så håbe på, at Socialdemokraterne hellere vil aflevere borgmesterkæderne til dem i stedet for hovedfjenden Venstre. Det er den taktik, de skal følge, hvor de kan, og som kan betyde, at K måske faktisk får nye borgmesterposter.«

Næstformand Michael Ziegler erkender, at barren er højt sat op til kommunalvalget: »Meningen med at have en barre er, at man skal anstrenge sig for at komme over den. Der er jo ingen grund til at lægge den nede på gulvet. Så har man jo ingen barre. Vi har sat os et mål, som på nogle punkter er ambitiøst, men det er også realistisk at nå, hvis vi gør os umage.«