De Konservative opgiver kamp for flere kampfly

Forsvaret skal tilføres flere penge, men De Konservative erkender, at man ikke kan ændre planlagt flyindkøb.

Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative ankommer til Marienborg mandag d. 21 november 2016 for at indlede forhandlinger med statsminister Lars Løkke Rasmussen om en ny trekløver regering. Lars Løkke har inviteret til forhandlinger om den nye trekløver regering. Søren Pape Poulsen ankommer til Marienborg d. 21. november 2016. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservative har kæmpet for, at Danmark skulle indkøbe 43 kampfly til erstatning for de aldrende F-16.

I forbindelse med forhandlingerne om en ny regering på Marienborg erkender De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, dog, at han ikke kan komme igennem med kravet.

Et flertal besluttede i sommer at købe 27 kampfly, og det kan blå bloks mindste parti ikke ændre på i regeringsforhandlingerne, siger Pape.

- Der skal ikke købes flere kampfly, for at vi kan træde ind i forsvarsforliget igen. Da vi kom til målstregen, måtte vi acceptere, at det blev et mindre antal.

- Det var finansieringen af det, som gjorde, at vi sagde stop, siger Søren Pape Poulsen.

Forhandlingerne endte med, at De Konservative opsigtsvækkende trådte ud af forsvarsforliget. Som del af regeringen skal De Konservative genindtræde i forsvarsforliget.

Søren Pape Poulsen vil i forhandlingerne på Marienborg lægge vægt på, at den kommende VLAK-regering tilfører Forsvaret flere penge.

- Jeg er helt sikker på, at alle kan se, at det danske forsvar skal styrkes. Hvis man kigger ud i verden og ser meldingerne fra Putin og Trump, er der ikke blevet færre opgaver. Vi bliver nødt til at styrke Forsvaret, siger Søren Pape Poulsen.

Han vil dog ikke lægge sig fast på, hvor mange penge der skal tilføres. Danmark bruger i øjeblikket årligt omkring 22 milliarder kroner på Forsvaret. Det svarer til knap 1,2 procent af bnp.

Danmark har i Nato-sammenhæng forpligtet sig til at bruge to procent af bnp på Forsvaret. Og det har USA's næste præsident, Donald Trump, lagt vægt på, at landene skal leve op til, hvis USA fortsat skal beskytte dem.

Det vil koste de danske skatteydere et årligt beløb på omkring 15 milliarder kroner til Forsvaret. Søren Pape Poulsen ønsker at opfylde forpligtelsen, men det vil kræve mange år, før man er oppe på det fulde beløb, mener han.

Mandag vil Pape ikke sige, hvor mange penge Forsvaret skal tilføres på kort sigt:

- Vi er nødt til at have en realistisk tilgang til verden. Men vi skal have styrket Forsvaret.

Til næste år skal partierne forhandle om et nyt forsvarsforlig.

/ritzau/