De Konservative kræver handleplan for yderområderne

Det kræver seriøse tiltag, hvis udviklingen i landdistrikterne skal vendes, mener de Konservative. En ny rapport sår ellers tvivl om, hvorvidt der kan skabes vækst i yderområderne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Billigere færger til de danske øer og bedre internetforbindelser i landdistrikterne kan være svaret på landets yderområders negative udvikling.

Det siger de Konservatives landdistriktsordfører, Mai Mercado (K), efter at en ny rapport fra Kommunernes Landsforening (KL) og Miljøministeriet slår fast, at udviklingen ikke vil vende i landets yderområder.

Rapporten peger på, at yderområderne for fremtiden skal fokusere på smuk natur, golfbaner og god mad og droppe forventninger om befolkningsvækst og nye arbejdspladser. Men de Konservative vil ikke bare give op:

»Det viser bare, at der er brug for en handleplan, som sikrer, at der kommer udvikling og vækst i yderområderne. Vi kan ikke bare acceptere, at der er nogle tendenser, der bare går i en retning. Jeg tror, mange føler sig hægtet sig af i yderområderne,« siger Mai Mercado.

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen ønsker vækst og udvikling i alle dele af Danmark. Derfor skal der udarbejdes en strategi, der skal sikre bosætning og erhvervsudvikling i landdistrikterne.

Det støtter de Konservatives Mai Mercado:

»Det er et spørgsmål om at få reduceret færgetaksterne til vores mellemstore øer, det er et spørgsmål om at sikre, at der er gode bredbåndsforbindelser, så man kan få en hjemmearbejdsplads og skabe virksomheder i landdistrikterne,« siger hun og påpeger, at rapporten fra KL og Miljøministeriet tager udgangspunkt i, hvad der er gjort for at vende udviklingen i forvejen.

Det er en kritik af den forhenværende regering og landdistrikt-minister Carsten Hansen (S), mener Mai Mercado. Men nu skal der ske noget, og de Konservative vil holde regeringen op på det, de har skrevet i regeringsgrundlaget:

»Glemmer du, så husker jeg. Vi skal nok holde regeringen op på, at der skal sikres vækst og udvikling i landdistrikterne,« siger hun.

Ifølge rapporten, der bærer navnet »Det Skæve Danmark«, står Danmark over for en omstilling, hvor vi skal vænne os til, at byerne får mere vækst, mens landdistrikterne fortsat vil miste arbejdspladser og indbyggere.