De har lagt deres valgpenge frem

Berlingske er i fuld gang med at kortlægge økonomien bag de enkelte folketingskandidaternes valgkampe. Læs, hvorfor disse politikere gerne vil oplyse vælgerne om, hvilke private bidrag de får til deres valgkamp.

Folketingsmedlemmerne og kandidater til det kommende valg Camilla Hersom (R), Stine Brix (EL) og Finn Sørensen (EL) vil godt fortælle vælgerne, hvem der betaler deres valgkamp. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Camilla Hersom, gruppeformand for de Radikale

Camilla Hersom har et valgkampsbudget på 43.800 kr. Pengene kommer primært fra to donationer på 20.000 kroner fra Bryggeriforeningen og Kopenhagen Fur. Desuden får hun bl.a. dækket sine valgplakater via partiet.

»Der er ikke noget odiøst i at støtte politikere med penge, men vi mener, det er helt afgørende, at befolkning kan få indblik i, hvem der støtter hvem. Derfor har jeg ikke noget problem med at lægge mine donationer fuldstændigt åbent frem. Det eneste, jeg ikke angiver, er de småbeløb, jeg har fået fra medlemmer af partiet.«

Får donorerne noget igen for alt dette?

»Nej, og jeg har ikke engang selv været i direkte kontakt med dem, andet end at jeg har indleveret det relevante kontonummer til min kredsforening,« siger Camilla Hersom.

Camilla Hersom, gruppeformand for de Radikale Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen.

 

Stine Brix, gruppeformand hos Enhedslisten

Stine Brix har indsamlet 60.000 kr. til sin valgkamp, som alle sammen stammer fra 3F Aalborg. Hun selv doneret omkring 1.000 kr.

»Jeg har valgt at lægge det frem, fordi jeg er varm tilhænger af åbenhed. Vi har nogle regler, som desværre tilslører, hvem der får støtte fra hvem, og derfor går jeg også gerne foran.«

Du får et ret stort beløb på 60.000 kr. fra 3F i Aalborg. Hvordan foregår det?

»Jeg kan bruge halvdelen af beløbet på almindelig valgkamp, hvor jeg kan sende regninger til 3F for plakater, foldere osv. Den anden halvdel har jeg ansøgt til en konkret kampagne om social dumping, hvor de har slået en pulje op, som alle kandidater fra Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF i Aalborg kunne søge, hvis de gerne ville sætte fokus på det emne. Jeg har fået 30.000 kr. fra den pulje,« siger Stine Brix.

Stine Brix, gruppeformand hos Enhedslisten Fold sammen
Læs mere

Finn Sørensen, ordfører for socialpolitik og social dumping, Enhedslisten

Finn Sørensen har et valgkampsbudget på 35.000 kr., som fortrinsvis stammer fra fagbevægelsen. Han får 25.000 kr. fra fagforbundet 3F, 5.000 kr. fra 3F København og 5.000 kr. fra Byggefagenes Samvirke.

»Hvis en politiker får støtte, så er det ikke det samme som, at man bare gør, som de siger. Men jeg synes, det er vigtigt, at man kan se, hvilke økonomiske interesser der ligger bag politikerne. Donorerne får ikke andet, end det jeg hele tiden har stået for. Jeg kæmper for det samme, som de selv gør, i forhold til tryghed om arbejdsløse og syge fagforeningsmedlemmer, og så får de et folketingsmedlem, som kæmper for velfærden,« siger Finn Sørensen.

Finn Sørensen, ordfører for socialpolitik og social dumping, Enhedslisten Fold sammen
Læs mere