De har ikke lagt alle deres valgpenge frem

Berlingske er i fuld gang med at kortlægge økonomien bag de enkelte folketingskandidaternes valgkampe. Læs, hvorfor nogle af politikerne ikke har lagt alle oplysninger frem om deres valgkamp.

Søren Espersen (DF), Leif Lahn (S) og Søren Gade (V) har ikke eller kun i begrænset omfang givet oplysninger om, hvorfra de får penge til folketingsvalget. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Gade er tidligere forsvarsminister for Venstre.

Søren Gade har ikke indberettet oplysninger om sine valgpenge til Berlingskes undersøgelse.

»Det er ikke af ond vilje, at jeg ikke har svaret. Jeg vil gerne svare, men blev først kandidat for godt en uge siden. Det er min kredsbestyrelse, der står for min valgkamp, og jeg skal gerne lande på den gode side af 200.000 kr. Jeg bidrager ikke selv. Jeg har behov for flere penge end sidst, fordi jeg er helt ny i Nordjylland. Men jeg vil ikke oplyse de enkelte sponsorer, fordi de har givet pengene under hensyntagen til den nuværende lovgivning. Jeg er heller ikke sikker på, at penge spiller så stor en rolle. Ved valget i 2007 fik jeg 24.000 personlige stemmer med et budget på 120.000 kr. Jeg tror ikke, at jeg med et halvt så stort budget havde fået 12.000 stemmer,« siger Søren Gade.

Søren Gade er tidligere forsvarsminister for Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker .

Søren Espersen er politisk næstformand og udenrigsordfører for Dansk Folkeparti.

I Berlingskes undersøgelse af valgpenge har Søren Espersen angivet et samlet valgbudget på ca. 40.000 kr., hvoraf han selv betaler ca. 10.000 kr. Men han har ikke angivet de konkrete donationer.

»Jeg har fået penge af 15-20 mennesker. Det er småbeløb. Sidst fik jeg 19.000 kr. fra en enkelt virksomhed, men det regner jeg ikke med denne gang. Jeg tager imod fra alle. Penge lugter ikke, som man siger. Jeg vil ikke oplyse mine donorer, for det forventer de ikke. Pengene er jo givet i forvisning om, at beløb under 20.000 kr. ikke kommer frem. Til gengæld går jeg meget ind for, at vi laver reglerne om, så der kommer mere åbenhed. Indtil da vil jeg ikke stille mine donorer dårligere end andres. Penge til valgkamp er ikke nær så vigtigt herhjemme som i f.eks. USA. Men i Dansk Folkeparti ville vi gerne have flere midler og er da misundelig på nogle af de andre partier. Der er mange steder, vi ikke kan nå frem, eksempelvis i lokalaviser,« siger Søren Espersen.

Søren Espersen er politisk næstformand og udenrigsordfører for Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere

Leif Lahn er gruppeformand for Socialdemokraterne på Christiansborg.

Leif Lahn har ikke indberettet oplysninger om sine valgpenge til Berlingskes undersøgelse.

»Det er ikke, fordi jeg ikke vil oplyse det. Jeg har haft for travlt. Jeg har et samlet valgkampsbudget på 100.000 til 150.000 kr. Jeg har allerede indsamlet de fleste penge. Jeg er nødt til selv at bidrage med en del, men hvor meget kommer ikke nogen ved. Jeg vil heller ikke oplyse mine donorer, for jeg holder mig til reglerne. Socialdemokraterne går ind for, at det skal være mere åbent, og ja, jeg kunne godt gå forrest, men nu har jeg valgt at følge reglerne. Det er Venstre, der ikke ønsker mere åbenhed,« siger Leif Lahn.

Leif Lahn er gruppeformand for Socialdemokraterne på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.