De gamle partier mister vælgere i Grønland

Der er små vælgerlussinger til Siumut og IA ved tirsdagens valg, forudser en meningsmåling. Det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit bliver det største parti.

Valgplakater til landstingsvalget i gaderne i Nuuk. Hans Enoksen, øverst t.v., tidligere landsstyreformand og leder af Partii Naleraq, foreslår, at Grønland løsriver sig fra Danmark i 2021 - 300 år efter at præsten Hans Egede kom til Grønland og indledte sin missionærvirksomhed. Scanpix/Christian Klindt Sølbeck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store og etablerede partier i Grønland går tilbage ved tirsdagens valg til landstinget, Inatsisartut, hvis man skal tro en ny meningsmåling.

Den offentliggøres af KNR (Grønlands Radio) og avisen Sermitsiaq.AG.

Både det socialdemokratiske Siumut, der indtil valget har siddet på posten som landsstyreformand, og det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA) står til tilbagegang i forhold til 2014.

Men IA under ledelse af Sara Olsvig forbliver i front som Grønlands største parti med 31 procent af stemmerne eller 10 af de 31 pladser i parlamentet, en tilbagegang på 1.

Kim Kielsens Siumut vil få 27,4 procent og 9 pladser, en tilbagegang på 2, viser meningsmålingen.

Kielsen gør det i denne uges udgave af avisen AG klart, at han vil lade IA føre de første forhandlinger om at danne en ny regering, hvis partiet bliver større end Siumut.

Målingen er foretaget af HS Analyse og hviler på besvarelser fra 723 personer 11.-15 april. Hver fjerde vælger havde dog endnu ikke besluttet sig. Der er knap 41.000 stemmeberettigede.

Det liberale Demokraterne stormer frem. Hvis målingen holder stik, kan partiet regne med knap hver femte stemme (18,8 procent). Det svarer til en fremgang fra fire til seks mandater.

Demokraterne med Randi Vestergaard Evaldsen i spidsen henter ifølge analysen vælgere fra både Siumut og IA. Partiet er ifølge KNR særligt populært i to grupper i befolkningen: Førstegangsvælgere og folk, der ikke tidligere har stemt i Grønland. Partiet har også større tilslutning uden for Nuuk end før.

Tidligere landsstyreformand Hans Enoksens parti, Naleraq, står uændret til tre mandater. Naleraq vil liberalisere fiskeripolitikken og have et selvstændigt Grønland i 2021.

De tre små partier Atassut (borgerligt), Samarbejdspartiet (ønsker øget samarbejde i rigsfællesskabet) og udbryderpartiet Nunatta Qitornai står til hver et mandat.

Nunatta Qitornai er stiftet 2017 af tidligere udenrigsminister Vittus Qujaukitsoq, som forlod Siumut efter stridigheder med parti- og landsstyreformand Kim Kielsen. Partiet vil have en plan for processen frem mod selvstændighed.

/ritzau/