De fleste ledige kan få stor gevinst ved at tage lavtlønsjob

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at de fleste af landets 147.000 kontanthjælpsmodtagere kan få en stor økonomisk gevinst ved at tage arbejde selv i den lave ende af lønskalaen.

Foto: Thomas Lekfeldt

Ny tal fra Beskæftigelsesministeriet puster nyt liv i den langvarige og ophedede debat om tilskyndelsen til at tage et arbejde i Danmark, skriver Politiken.

Tallene viser, at de fleste af landets 147.000 kontanthjælpsmodtagere kan se frem til en klækkelig økonomisk gevinst, hvis de skaffer sig et arbejde, også selv om jobbet ligger i den absolut laveste ende af lønskalaen.

Cirka 57 procent af kontanthjælpsmodtagerne er enlige uden børn, og for dem vil et job med en løn på kun 14.600 kroner give en fremgang i rådighedsbeløbet på 1.000 kroner hver måned, skriver avisen.

Næsten alle fuldtidsjob i Danmark giver over 17.000 kroner i løn.

Hvis det lykkedes den ledige at skaffe et job til 20.000 kroner om måneden, bliver rådighedsbeløbet 4.200 kroner større end kontanthjælpen.

Venstre har flere gange argumenteret for at øge forskellen mellem arbejde og passiv forsørgelse, og partiet har derfor annonceret en jobreform, der blandt andet skal genindføre et såkaldt moderne kontanthjælpsloft.

I efteråret sagde formand Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet, at det var en fejl at rive kontanthjælpsloftet ned, og at det ikke er rimeligt, at vi har et kontanthjælpssystem, hvor man skal finde et job til 35.000 kroner, før det kan betale sig at arbejde.

Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen (S) mener, at det synspunkt nu pillet helt fra hinanden.

»Tallene viser meget tydeligt, at der for nærmest alle kontanthjælpsmodtagere er et ganske klart incitament. Det er positivt, og sådan skal det være. Men det understreger hulheden i Venstres kampagne for at skaffe berettigelse til at skære i kontanthjælpen. Og det, tror jeg, er deres mening«, siger Jesper Petersen.

Arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) anerkender, at mange allerede i dag har tilskyndelse til et job. Han mener, at udviklingen går i den rigtige retning, men at vi ikke er i mål endnu, da der stadig er mange, som ikke er i arbejde, mens der samtidig er job, der ikke bliver besat - eller bliver besat med østeuropæere, skriver Politiken.