De fik kritik for at kravle op i træet og lande i ministerbiler, men: Vi har fået »ufatteligt meget« igennem

Liberal Alliance går til valg på at fortsætte i regering efter et par år, hvor partiet har fået hård kritik for at droppe politiske krav og gå i regering.

Anders Samuelsen, politiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De stillede et ultimatum om lettelser af topskatten, der aldrig blev opfyldt - men fik i stedet ministerposter.

Sådan lød den dominerende fortælling, da Anders Samuelsen og Liberal Alliance i november 2016 gik i med i trekløverregeringen og opgav sit ultimative krav om topskattelettelser.

Siden har Liberal Alliance og Anders Samuelsen fået hård kritik for »at kravle op i træet«, men også for at sælge partiets sjæl for »ministerbiler«. Men ifølge partileder Anders Samuelsen har partiet fået langt mere igennem i regeringen, end de fik med afgørende mandater uden for regeringen.

»Det vi fik igennem inden vi gik i regering, da vi havde afgørende mandater det første års tid efter folketingsvalget, det var reelt set en lettelse af registreringsafgiften og lidt på koblingsprocenten på de frie skoler,« siger Samuelsen i et interview med Berlingske i forbindelse med podcasten Mød Partilederen.

Han tilføjer:

»Det vi har fået igennem, efter vi gik i regering, det er simpelthen ufatteligt meget.«

Han peger blandt andet på, at partiet har fået flere skattelettelser igennem i 2017 end i 2016 og flere skattelettelser igennem i 18 end i 17. Desuden peger han på et »livtag med folkeskolereformen« under undervisningsminister Merete Riisager. Og til sidst, at det lykkedes at få afskaffet blasfemiparagrafen, hvilket Samuelsen beskriver som en »en markant landvinding i forhold til muligheden for at ytre sig frit i det danske samfund«.

Partiet fik aldrig de topskattelettelser, de kravlede op i træet efter. Alligevel mener Samuelsen, at det samlet set har kunnet betale sig at gå i regering.

»Jeg kan nævne en perlerække af ting,« siger han:

»Hvis jeg gør regnestykket op inklusiv kompromiser, så synes jeg nok, at vi klart bonger ud på plussiden.«

Liberal Alliance går da også til valg på at fortsætte i regering - og partilederen og den nuværende udenrigsminister er også åben for at gå i regering sammen med Dansk Folkeparti.

Samuelsen erkender, at der har været en del kompromiser i regeringsperioden. Han spørges i interviewet til, at både han og de øvrige ministre i partiet stemte for maskeringsforbuddet - i daglig tale burkaforbuddet.

»Der må jeg også ærligt indrømme, at det er virkelig dillemmafyldt for en liberal. På den ene side så går det åbne, liberale demokrati ud på at vi kan se hinanden i øjnene, at vi diskuterer med hinanden og ikke er formummede puttet væk. På den anden side er der retten til at gå klædt, som man vil. Og de to principper kommer til at kollidere som idéer,« siger Samuelsen.

Og da Folketinget skulle stemme om maskeringsforbudet stemte Liberal Alliances ministre for, mens de øvrige folketingsmedlemmer - minus et - stemte imod. Senest har partiet været med til at indføre krav om håndtryk ved ceremoni for at kunne få statsborgerskab. Også det, erkender Samuelsen, har været »dillemmafyldt«. Hør ham forholde sig til det og mere i podcasten Mød Partilederne.

Hør meget mere i »Mød Partilederen« - en politisk podcast, hvor Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard stiller partilederne de spørgsmål, danskerne gerne vil have svar på. Podcasten kan findes på iTunes, Spotify og 24syvs radio-app.

Du kan også finde flere afsnit af »Mød partilederen« her.