De borgerlige indgår asylaftale

Regeringen er enige om et straksindgreb, der skal begrænse tilstrømningen af asylansøgere.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De borgerlige partier er blevet enige om en ny asylaftale, som skal gøre det mindre attraktivt for verdens flygtninge at søge asyl i Danmark.

»Vi er nået frem til enighed om en opstramning på asylområdet, det kommer til at gælde fra på fredag, når vi fremsætter lovforslaget,« meddeler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Den nye aftale betyder, at asylansøgere fremover vil få en »integrationsydelse«, der svarer til SU-niveau. Derudover vil regeringen belønne personer, der lærer dansk med en »sprogbonus« på 1.500 kroner om måneden.

Under valgkampen garanterede Inger Støjberg, at der med Venstres asylpolitik vil komme færre asylansøgere til Danmark. Et løfte hun ikke længere bruger lige så stålfaste formuleringer om.

»Virkningen er, at der forhåbentlig kommer færre asylansøgere til Danmark. Vi skal hjælpe mennesker, som er i nød, men vi skal også kunne følge med, og det kan vi ikke nu,« siger Inger Støjberg.

I 2014 søgte 14.800 mennesker asyl i Danmark. Det var en kraftig stigning i forhold til året før, hvor 7.500 tilsvarende søgte asyl.

Asylaftalen er den første store aftale, som blå blok indgår efter valget. Martin Henriksen, der er Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, kalder aftalen »en god begyndelse«.

»Men der er selvfølgelig brug for mere. Vi har en forventning om, at vi sætter os ned og gennemfører yderligere stramninger,« siger Martin Henriksen.