Davos: Forsigtig optimisme om den globale økonomi i 2016

WEF-årsmødet i Davos sluttede lørdag med optimistiske meldinger om udviklingen i verdensøkonomien.

Foto: FABRICE COFFRINI. Chefen for den internationale valutafond IMF, Christine Lagarde under en session ved World Economic Forum i Davos.
Læs mere
Fold sammen

Der er grund til moderat optimisme om den globale økonomi i 2016.

Det var der enighed om blandt de fremtrædende paneldeltagere i sessionen - "Global Economic Outlook 2016" - som lørdag lukkede og slukkede for årsmødet i World Economic Forum i Davos.

Årsmødet har været i gang siden onsdag og har samlet både regeringschefer og topledere fra det internationale erhvervsliv.

Den globale vækst i 2016 vil være ujævn og beskeden, men der er tale om vækst, fastslog Christine Lagarde, chef for Den Internationale Valutafond. Ifølge IMF kan der ventes en vækst på 3,4 procent i 2016 og 3,6 procent i 2017, mens Europa ventes at få en vækst på 1,5 procent.

Christine Lagarde pegede på flere risici mod den globale økonomi, men overordnet fastslog hun, at de finansielle markeder har reageret overdrevent siden årsskiftet.

Starten af 2016 har været præget af voldsom turbulens på finansmarkederne, usikkerhed om Kinas økonomiske styrke, faldende oliepriser og frygt for yderligere forværring af konflikterne i Mellemøsten. Alt sammen har det ført til advarsler om, at en ny global recession kan være på vej.

Foto: RUBEN SPRICH. Fold sammen
Læs mere

Det scenarie blev imidlertid afvist af Christine Lagarde og de øvrige paneldeltagere - herunder den britiske finansminister George Osborne, den indiske finansminister Arun Jaitley og den japanske centralbankchef Haruhiko Kuroda.

Da den verdenskendte økonomiske kommentator fra Financial Times, Martin Wolf, skulle opsummere budskaberne fra sessionen, sagde han henvendt til publikum:

“Vi har store udfordringer, men USA, Europa og Kina ser okay ud. De udgør kernen af de globale økonomiske system. Så, det skulle være i orden. Op med humøret!”