Danskerne tvivler på sortering af affald

Fire ud af fem danskere har hørt historier om, at det er nytteløst at sortere husholdningsaffaldet. Ny kampagne skal gøre op med myten og få danskerne til at elske at sortere affaldet.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først sorterer vi møjsommeligt affaldet, og så bliver det alligevel blandet sammen i en pærevælling i skraldebilen eller på forbrændingen.

Sådan tænker mange danskere, når det gælder sortering af affald. Men det er ifølge miljøminister Kirsten Brosbøl (S) en sejlivet myte, som en ny kampagne under navnet »Kend dit affald« skal gøre op med.

»Der findes desværre nogle sejlivede myter, som dukker op, hver gang nogen taler om at sortere affald. Dem skal vi have aflivet én gang for alle. Skraldebilerne er i dag opdelt i separate rum, som holder de forskellige typer affald adskilt, så det kan genanvendes,« siger Kirsten Brosbøl (S) i en skriftlig kommentar.

En undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Miljøministeriet, viser, at fire ud af fem danskere har hørt historier om, at sorteret affald er blevet blandet sammen igen. Og to ud af tre danskere frygter, at det kan ske med det affald, de selv sorterer.

To uheldige sager har ifølge miljøministeren givet næring til myten.

I Aarhus droppede man i 2004 affaldssorteringen, da der var problemer med den automatiske sortering på et biogasanlæg. Problemerne medførte, at de grønne poser med madaffald blev blandet sammen med de sorte poser med restaffald. I Helsingør gav uprøvet teknologi problemer på et biogasanlæg, der led under mange driftsstop og lugtgener.

»Vi har ikke den slags tekniske problemer længere, men alligevel bliver de årtier gamle episoder med madaffald brugt til at argumentere mod sortering den dag i dag. Heldigvis er mange kommuner gode til at fortælle om deres indsats, så borgerne kan se, at det nytter noget, når de sorterer,« siger Kirsten Brosbøl.

Regeringen har som erklæret mål, at der skal genanvendes mere end dobbelt så meget husholdningsaffald inden for de næste ti år.