Danskerne til briterne: Bliv hos os i EU

Et markant flertal af danskerne ønsker, at briterne vælger fortsat EU-medlemskab ved den kommende folkeafstemning, viser en ny måling. Danskerne opfatter Storbritannien som en ligesindet og vigtig allieret, lyder forklaringen.

Den britiske premierminister David Cameron (th) og Londons nye borgmester, Sadiq Khan, (tv) hilser på tilhængere af at forblive i EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

Stem nej til Brexit. Sådan lyder den krystalklare opfordring fra danskerne til briterne, som 23. juni går til folkeafstemning om Storbritanniens fremtidige deltagelse i EU-samarbejdet.

Ti forhenværende danske udenrigsministre har gjort det, den tidligere fodboldlandstræner Morten Olsen og filminstruktør Susanne Bier ligeså: De har bedt briterne om at blive i EU. Nu følger befolkningen trop.

I en ny TNS Gallup-måling foretaget i ti europæiske lande, heriblandt Danmark, svarer 62 pct. af danskerne, at de synes, Storbritannien skal bevare deres EU-medlemskab. 19 pct. mener, de skal træde ud.

Danskerne føler en stærk forbundethed med briterne og vil derfor gerne beholde dem som en medspiller i EU-samarbejdet, lyder en af forklaringerne fra Uffe Øster­gaard, professor emeritus i EU og europæisk historie ved CBS.

»Vi danskere opfatter os selv som små briter, og vi minder da også meget om hinanden historisk set. Vi synes, vi forstår hinanden og har den samme humor. Desuden deler vi den samme forkærlighed for national suverænitet. Danskerne opfatter altså briterne som ligesindede og vil derfor nødig undvære dem i EU,« siger Uffe Østergaard.

»En anden og mere rationel forklaring er nok, at Danmark og Storbritannien sammen med Holland er nogle af de stærkeste forkæmpere for frihandel, og her vil danskerne og hollænderne miste en vigtig allieret, hvis briterne vinker farvel,« tilføjer han.

Den vurdering er Marlene Wind, professor og centerleder ved Center for Europæiske Studier på Københavns Universitet, enig i. Hun kalder det »helt logisk«, at danskerne ikke vil undvære Storbritannien i EU.

»Briterne har taget mange slag på vores vegne i EU-systemet, blandt andet på et område som integration. Hvis de pludselig er ude, skal vi i højere grad til at kæmpe for os selv og slå i bordet, og det vil ikke altid være en lige behagelig rolle for Danmark at skulle tage på sig,« siger Marlene Wind.

Bred skepsis mod Brexit

Danskernes udtalte Brexit-skepsis svarer i stor udstrækning til holdningerne i undersøgelsens øvrige lande. Bortset fra Storbritannien ligger opbakningen til et fortsat britisk EU-medlemskab på mellem 62 og 79 pct. af befolkningen.

»Det er en forbløffende stor positiv tilkendegivelse fra de europæiske lande,« siger Uffe Østergaard og fortsætter:

»Siden 1970erne har der været en enorm skepsis over for briternes europæiske sindelag, men den er tilsyneladende på tilbagetog.«

Ifølge Uffe Østergaard kan den kendsgerning hænge sammen med et andet af Gallup-målingens resultater. I syv ud af ni lande, hvoraf Storbritannien er det ene, svarer flest indbyggere nemlig, at det vil skade EUs økonomi, når de bliver spurgt til konsekvenserne af en eventuel Brexit.

Foruden en hårdt ramt pengepung vil et britisk farvel til det europæiske fællesskab slide gevaldigt på unionens renommé, vurderer Uffe Østergaard.

»Det vil sende et enormt krisesignal, hvis en så politisk tung stormagt som Storbritannien melder sig ud. Det vil være en mistillidserklæring af dimensioner,« siger han.

Om briterne leverer en sådan mistillidserklæring er svært spå om ud fra meningsmålingerne. For to uger siden sagde de dødt løb, men målinger foretaget af ICM viste tirsdag ifølge The Guardian, at et flertal på 52 pct. af briterne vil stemme for en udmeldelse.

Målingerne harmonerer således med dagens Gallup, hvor 43 pct. af briterne tilkendegiver, at de vil ud af EU, mens 41 pct. vil blive og resten er uafklarede. Danskerne er anderledes positive over for EU, idet 54 pct. ville stemme for at fortsætte i EU-samarbejdet, hvis der blev afholdt en dansk afstemning i dag. Men den stemning kan meget vel vende, hvis de seneste britiske målinger holder stik, mener Uffe Østergaard.

»Det er tungen på vægtskålen for danskerne. Hvis briterne melder sig ud, vil vi føle os truet på vores nationale suverænitet og med tiden følge med briterne ud af det europæiske samarbejde.«