Danskerne stemmer uanset vejr og vind

Det har ingen betydning for valgdeltagelsen, om vejret er godt eller skidt, når danskerne skal sætte deres krydser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er varslet pænt solskinsvejr landet over søndag, når danskerne skal stemme til europaparlamentsvalget. Betyder det, at flere bliver hjemme i haven og nyder livet, eller giver det gode vejr flere vælgere lyst til en udflugt med valgkortet i hånden?

Svaret på begge spørgsmål er nej. Faktisk kan det være hip som hap, om solen skinner eller om det regner, fortæller valgforsker Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet.

»Vi har forsøgt at undersøge det i flere omgange, og det er ikke lykkedes os at finde en sammenhæng mellem vejret og valgdeltagelsen,« siger han.

Valgforskeren henviser til undersøgelser af valgdeltagelse ved kommunalvalg sammenholdt med vejrdata.

»Vi har set på, om valgdeltagelsen er forskellig i de enkelte landsdele, men der er nogenlunde samme valgdeltagelse over hele landet, så vi mener ikke, man kan tillægge vejret nogen betydning for stemmeafgivelsen,« siger Kasper Møller Hansen.

I udlandet har man derimod erfaring med, at vejret kan spille ind på valgdeltagelsen.

»Amerikanere har lavet nogle undersøgelser, der peger på, at Republikanerne skal håbe på regnvejr, for så bliver Demokraterne hjemme,« siger Kasper Møller Holten.

De amerikanske undersøgelser viser, at sne og regn faktisk påvirker den andel af stemmerne, som Demokraterne får. Det skyldes, at de, der bliver hjemme, når vejret er dårligt, er tilbøjelige til at ville have stemt på netop dette parti.

Konklusionen baserer sig på data fra 14 amerikanske præsidentvalg, der sammenholdes med data fra 22.000 vejrstationer i 3.000 amerikanske amter.

»Måske er det fordi, at Danmark er et lille land, men vi har altså ikke kunnet påvise nogen signifikant sammenhæng herhjemme mellem valgdeltagelse og vejr,« siger Kasper Møller Hansen.