Danskerne skal stemme til december

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har nu sat dato på den kommende folkeafstemning om det danske retsforbehold.

ARKIVFOTO 2014 af folkeafstemning om patentdomstolen og Europa-Parlamentsvalget søndag d. 25. maj 2014- - Se RB 20/8 2015 11.39. Ja-partiernes ledere mødes fredag, hvorefter statsministeren ventes at sætte dato på folkeafstemningen. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag 3. december skal danskerne til stemmeurnerne for at tage stilling til fremtiden for det danske retsforbehold.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen offentliggjorde datoen fredag ved et pressemøde i Statsministeriet, hvor han var flankeret af de politiske ledere fra de øvrige partier, der vil anbefale et ja i den kommende afstemning.

Lars Løkke Rasmussen slog på pressemødet fast, at et ja vil give bedre vilkår for både danske borgere og virksomheder, og han afviste pure den argumentation, som nej-tilhængerne er kommet med i debatten om retsforbeholdet.

»Der er ikke nogen glidebane. Aftalen muliggør ikke, at vi går med i den fælles asyl- og udlændingepolitik. Det står klippefast,« sagde statsministeren, der også afviste, at en såkaldt parallelaftale kan sikre Danmarks plads i det europæiske politisamarbejde Europol:

»Vi ved bare, at skal vi forblive i Europol, så er det nødvendigt, at vi laver forbeholdet om. Der er ingen sikkerhed overhovedet for, at vi kan få en parallelaftale. Ser vi historisk på det, har Danmark siden Amsterdam-traktaten ønsket seks parallel-aftaler, men vi er kun kommet i mål med de fire af dem, og det har taget lang tid,« pointerede Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

»Vi ønsker ikke et B-medlemsskab af Europol.«

Ja til 22 retsakter, nej til 10

Det har længe været kendt, at danskerne inden længe skulle til folkeafstemning om netop retsforbeholdet. I marts indgik de fem EU-venlige partier - Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, SF og Konservative - en aftale om, at der skulle afholdes en afstemning senest i 1. kvartal 2016, uanset hvem der sad i regeringskontorerne efter folketingsvalget.

Da Lars Løkke Rasmussen (V) den 28. juni 2015 kunne præsentere sin nye regering og sit regeringsgrundlag »Sammen for fremtiden«, løftede han samtidig sløret for, at den kommende afstemning allerede ville komme inden jul.

Uddrag fra V-regeringens regeringsgrundlag vedr. afstemningen om retsforbeholdet. Fold sammen
Læs mere

Danskerne skal reelt ikke stemme for eller imod retsforbeholdet, men derimod om det danske retsforbehold skal erstattes af en tilvalgsordning, på samme måde som Storbritannien og Irland har det i dag. De fem ja-partier har indgået en aftale om, præcis hvad Danmark så skal vælge til, hvis danskerne følger deres anbefaler og stemmer ja i den kommende afstemning.

Konkret er partierne blevet enige om 22 retsakter, der bl.a. handler om bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet som menneskehandel, cybercrime og seksuelt misbrug af børn, og ti retsakter bliver valgt fra, eksempelvis det der omhandler harmonisering af skilsmisseregler. Hele asyl- og udlændingeområdet er partierne også enige om at holde Danmark uden for.

Læs hele aftalen med listen over de retsakter, der vælges henholdsvis til og fra, her.

Allerede i juli påpegede flere kilder i Berlingske, at det var nødvendigt at få sat skub i informationsarbejdet og oplysningskampagner hurtigst muligt.

Det danske retsforbehold er et af de fire danske EU-forbehold, som blev indført i 1993, efter danskerne i 1992 havde stemt nej til Maastricht-traktaten. Udover et forbehold på retsområdet, har Danmark et forsvarsforbehold, et euroforbehold og et forbehold mod unionsborgerskabet. Det sidste er imidlertid i dag helt irrelevant, da EU siden hen har besluttet - og garantien er skrevet ind i traktatteksten - at et unionsborgerskab ikke kan træde i stedet for de nationale statsborgerskab.

Opdateres

Se pressemøde her: