Danskerne: Skær ned på kulturen

Landets kommuner er vildt uenige om, hvor meget kulturen skal fylde i budgetterne. Samlet set er der dog skruet op for budgetterne. Men danskerne derimod - de vil skære ned. Se top og bund.

Musikskolen i Ringkøbing-Skjern er et kommunens kulturelle flagskibe. Her er det musikskolens balletbørn, der opfører Tjajkovskijs Svanesøen på Grene Scenen i Skjern.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørn Deleuran
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske kommuners prioritering af kultur varierer ganske betragteligt. Faktisk bruger Langeland Kommune 12 gange så mange penge på kultur per indbygger, end Solrød, der ligger helt i bund. Det fremgår af en opgørelse i Berlingske Kommuneindeks.

Fra 119 kroner i Solrød Kommune til 1.447 kroner på Langeland. Per indbygger. 

De forskellige kulturbudgetter dækker over kommunernes udgifter til museer, biografer, teatre, musikskoler, festivaler og andre kulturelle opgaver. Og ser man på udviklingen i kommunernes kulturbudgetter fra år 2010 og frem til i år, er der samlet set sket en meget lille stigning, skriver net-mediet Søndag Aften.

De 98 kommuners samlede kulturforbrug er i perioden steget fra 5,1 mia. kr. til 5,2 mia. kr. Den meget lille stigning dækker dog over store udsving: Langeland Kommune har øget budgettet med 18,8 procent, mens Læsø har beskåret området med 22,4 procent. Samlet set har 37 kommuner skåret på kulturen i perioden.

Kommunerne er altså uenige om, hvor meget kulturen skal fylde i budgetterne. Spørger man derimod vælgerne, er der ingen slinger i valsen: Der skal bruges færre penge på kulturen, viser en analyse udarbejdet af A4 og YouGov.

Der er dog langt fra enighed mellem vælgere og politikere. Faktisk udgør kultur valgets største forventningskløft. Spørger man et repræsentativt udsnit af vælgerne hvor der bør henholdsvis spares og bruges flere penge, er kultur det område, hvor nedskæringslysten er suverænt størst. De borgerlige kommunalpolitikere mener også, at man kan skære på kulturen, og er dermed mest i synk med befolkningen. Sparelysten er dog slet ikke i nærheden af deres vælgeres niveau.

I den røde lejr er uenigheden endnu større. Her vil politikerne finde flere penge til kulturen - hvilket de i øvrigt vil på samtlige af de områder, som A4 har undersøgt.

Selvom lysten til at skære i kulturbudgettet er stor i befolkningen, kan politikerne finde gode argumenter for at prioritere området. I en af landets top-10 kulturkommuner, Albertslund, mener den socialdemokratiske borgmester, Steen Christiansen, at kulturen er med til at binde byen sammen:

»Kulturen er en motor, der binder fællesskabet sammen. En ordentlig by skal have et ordentligt kulturliv,« siger han til DR

I Aarhus er kulturbegejstringen også til at tage og føle på. Kommunen bruger næstflest penge på kultur af alle, og sidste år blev byen udpeget til Europæisk Kulturhovedstad 2017. I den forbindelse understregede kommunens borgmester, Jacob Bundsgaard (S), at kultursatsningen ikke kun er for kulturens skyld. Kulturen skal skabe arbejdspladser i Aarhus:»Vi vil bruge kulturen til at skabe arbejdspladser og oplevelser, og den her mulighed er hel unik. Det er en rigtig god investering, som giver os et kæmpe afkast i form af job og opmærksomhed på byen,« sagde han dengang til Berlingske.

Det er dog ikke alle, der mener, at man kan vurdere kommunens kulturliv udelukkende ved at se på kulturbudgettet. I Hedensted Kommune mener borgmester, Kirsten Terkilsen (V), at meget andet end et bugnende budget kan få kulturen til at blomstre:

»Bare fordi vores forbrug på kultur er lille, betyder det ikke, vi er kulturløse. Kulturen kommer fra græsrødderne, og vi har musikskole, sommerspil og musikfestivaler. Vi har ikke et stort musikteater, der giver underskud, men vi er opland til vores nabokommuner, hvor borgerne har fem teatre inden for en times kørsel,« siger hun til DR.

Se her hvilke kommuner i Danmark, der bruger mest på kultur og hvor man halter bagefter.
Se også Berlingskes samlede Kommuneindeks.

TV: Løkkes troværdighed svækker Venstres chancer ved valget