Danskerne: Røde toppolitikere er mere troværdige end de blå

To S-profiler topper listen over de mest troværdige toppolitikere. To røde partiledere fuldender top-4. Statsminister Lars Løkke Rasmussen ligger igen i den tunge ende - hans troværdighed lider stadig under de tidligere møgsager, lyder vurderingen.

Mette Frederiksen slår Løkke. Morten Østergaard og Pia Olsen Dyhr slår de øvrige blå partiledere. Men manden til højre for Mette Frederiksen i toppen af billedet slår alle. Danskerne vurderer Nicolai Wammen som den mest troværdige toppolitiker. Fold sammen
Læs mere

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen endnu engang må affinde sig med en placering i den tunge ende på listen over danske politikeres troværdighed, kan Socialdemokraterne glæde sig over, at det er to af deres topfolk, der topper listen.

S-formand Mette Frederiksen bliver af danskerne vurderet som den næstmest troværdige ud af 17 toppolitikere. Men alle bliver overgået af partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen der tager titlen som den mest troværdige af alle de politikere, danskerne er blevet bedt om at rangere.

Målingen af politikernes troværdighed er lavet af TNS Gallup for Berlingske på baggrund af webinterview med 1.529 danskere i perioden fra 6. til 12. april.

Det er første gang, Nicolai Wammen er en del af målingen, og den tidligere Aarhus-borgmester og europa- og forsvarsminister i Helle Thorning-Schmidts regering er altså strøget lige ind på førstepladsen.

Mette Frederiksen er kravlet fra en tredje- til en andenplads, efter at hun sidste år overtog posten som formand for Socialdemokraterne og derfor nu er Lars Løkke Rasmussens primære udfordrer til posten som statsminister, næste gang danskerne skal til stemmeurnerne. Og målingen giver Mette Frederiksen et plus i forhold til den tvekamp, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det er langt fra nogen opmuntrende måling for Lars Løkke Rasmussen. I forhold til det kommende opgør om statsministerposten mellem Løkke og Mette Frederiksen viser målingen jo, at hun i vælgernes øjne er langt foran Løkke på troværdighed. Og det understreger bare endnu engang, hvor dyre de gamle sager er for Venstres formand,« siger Thomas Larsen til politiko.dk om målingen med henvisning til Lars Løkke Rasmussens rejser i GGGI-regi og tøjkøbet for 152.000 kroner.

Lars Løkke Rasmussen er avanceret en anelse på listen. I juni 2015 var han næstsidst, mens han i den aktuelle troværdighedsmåling er femtesidst.

Thulesen Dahls troværdighed er faldet markant

Målingen af toppolitikernes troværdighed er baseret på 10 parametre, som tilsammen definerer troværdighed. Det drejer sig blandt andet om politikernes saglighed, respekten for andres holdninger, evnen til at indrømme fejl og til at se en sag fra flere sider.

Og foruden lussingen til statsministeren og S-profilernes førerposition viser målingen, at den røde bloks politiske ledere og løjtnanter samlet set vurderes som mere troværdige end blå bloks ditto.

»Målingen giver et meget klart billede af, at danskerne føler sig bedre tilpas med rød bloks toppolitikere, end de gør med de blå. For det er jo faktisk sådan, at de røde partiledere står markant stærkere end de blå,« siger Thomas Larsen til politiko.dk med henvisning til, at Pia Olsen Dyhr og Morten Østergaard er nummer tre og fire på troværdighedsskalaen.

Eneste borgerlige partileder i den bedste halvdel af målingen er Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Han har tidligere ligget helt i toppen i flere af Gallups troværdighedsmålinger, men i denne er han faldet et stykke tilbage og er altså distanceret af hele fire røde topfolk.

»Det skyldes især, at han har været og stadig er tvunget til at støtte en upopulær statsminister, som også hans egne vælgere vender sig imod. Og ikke mindst at han i løbet af V-regeringens tid ved magten har været med til at støtte nogle ganske upopulære beslutninger. Det koster,« siger Thomas Larsen.

Støjberg mindst troværdig

Foruden Lars Løkke Rasmussen må også Venstres Søren Pind og Inger Støjberg tage til takke med en placering i bunden af troværdighedsmålingen.

Udlændinge- og integrationsministeren ligger allersidst med Liberal Alliances Anders Samuelsen på næstsidste-pladsen.

Fra Venstre er det således kun næstformand og udenrigsminister Kristian Jensen, der opnår en placering blandt de mest troværdige i målingen. Han er nummer fem, men ligesom Kristian Thulesen Dahl er også han gået mærkbart tilbage siden sidst, hvor han indtog en førsteplads.

Skiller man de røde vælgere fra, er billedet et lidt andet. Blandt blå vælgere er Kristian Thulesen Dahl fortsat den mest troværdige toppolitiker - denne gang med Kristian Jensen lige efter sig og både Lars Løkke Rasmussen, Søren Pind og Inger Støjberg i den bedste og mest troværdige halvdel.

Blandt de blå vælgere opfattes Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen som den mindst troværdige politiker, mens Nicolai Wammen også her scorer højt og indtager en tredjeplads lige i hælene på Kristian Jensen.

Hvis man udelukkende kigger på Venstres egne vælgere er det desuden bemærkelsesværdigt, at næstformand Kristian Jensen lige akkurat fortrænger statsminister Lars Løkke Rasmussen fra pladsen som den mest troværdige.

I Venstre-vælgernes øjne er det S-formand Mette Frederiksen, der er den tredjemest troværdige politikere, mens den konservative formand Søren Pape Poulsen må tage til takke med en placering som fremtesidst.

Både Pia Olsen Dyhr (SF), Morten Østergaard (R) og S-duoen Frederiksen/Wammen bliver af Venstres vælgere vurderet som mere troværdige.

EL-profil er mest karismatisk

TNS Gallup har også målt, hvordan danskerne rangerer de 17 toppolitikeres karisma. Her er det igen-igen-igen Enhedslistens frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen, der løber med æren.

Du kan se, hvordan de øvrige politikere bliver vurderet i grafikken herunder: