Danskerne: Partierne skal oplyse om store sponsorer

To ud af tre danskere vil vide, hvem der poster millioner af kroner i partiernes kasser, viser ny måling. Vi skal have gjort op med lukkethed om partistøtte, mener Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Venstre derimod afviser større åbenhed.

»Vi ser ikke noget behov for at ændre de danske regler for partistøtte,« siger Venstres næstformand Kristian Jensen. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor mange penge pumper Saxo Bank egentlig ind i Liberal Alliance? I hvor høj grad forgylder fagbevægelsen Socialdemokraterne? Hvem giver Venstre millioner af kroner til at føre valgkamp for?

De spørgsmål vil danskerne gerne have svar på. Det fremgår af en ny måling, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4. Bidragene til partierne er vigtige især i et år som dette, hvor partierne skal ud i valgkamp.

I målingen efterlyser danskerne større åbenhed om de millioner af kroner, som partierne får fra virksomheder og interesseorganisationer. Ønsket kommer, før regeringen ventes at spille ud med forslag til nye regler for partistøtte.

To ud af tre danskere vil ifølge målingen gerne vide, præcis hvor mange penge større donorer putter ned i partikasserne. Giver for eksempel Saxo Bank 20.000 kroner eller 10 millioner kroner til Liberal Alliance? Som det er nu, har partierne ingen pligt til at sætte beløb på større pengegaver - kun oplyse om giveren.

Det er fuldt forståeligt, at to ud af tre danskere vil kunne kigge partierne mere i regnskaberne. Det mener politisk ordfører for Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

»Det burde være en banalitet i et moderne demokratisk samfund, at der er fuld åbenhed om penge til partierne. Man kan sammenligne det med, at hvis jeg læser om en ny form for medicin, vil jeg gerne vide, om artiklen er skrevet af en uafhængig journalist, eller om artiklen er skrevet af firmaet bag præparatet,« siger Johanne Schmidt-Nielsen til Ugebrevet A4.

Hun kommer med et eksempel:

»Da Lars Løkke Rasmussen i sin tid som statsminister iværksatte bankpakker til milliarder af kroner, ville det have været godt at vide, hvor mange penge Danske Bank og andre banker satte ind på Venstres valgkonto.«

I den anden ende af den politiske skala efterlyser Dansk Folkeparti også større åbenhed om partistøtten. Det fortæller Søren Espersen (DF), som er politisk næstformand for partiet.

»Vi synes, at Danmark halter bagefter en række lande, når det gælder åbenhed om pengestrømme. Blandt andre USA og Storbritannien er langt længere fremme på det område, end vi er,« siger Søren Espersen til Ugebrevet A4.

Regeringen har i sit grundlag pålagt sig selv at arbejde for større åbenhed om pengestrømmene til partierne. Men mere end tre år henne i perioden er der ikke sket noget, og en rapport fra et såkaldt hurtigtarbejdende udvalg af eksperter har nu været trekvart år undervejs.

»Det er ikke os, der skal overbevises om større åbenhed på det her område. Socialdemokraterne og Venstre derimod slæber på fødderne,« siger Søren Espersen.

I Venstre bekræfter næstformand Kristian Jensen (V), at Folketingets største parti ikke har travlt med at ændre reglerne for partistøtte.

»Vi ser ikke noget behov for at ændre de danske regler for partistøtte. Der er ikke brug for firkantede regler, som sikkert vil kunne omgås alligevel, hvis nogle ønsker at skjule deres støtte. Det er der eksempler på i USA,« siger Kristian Jensen til Ugebrevet A4.

Ifølge målingen ønsker 44 procent af Venstres vælgere, at der bliver sat kroner og øre på alle donationer over 20.000 kroner. Mens 30 procent af partiets vælgere er imod.

Hos Socialdemokraterne har Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), engageret sig i debatten om partistøtte. Han erklærer sig enig med det flertal af danskere, som ønsker øget åbenhed.

»Jeg kan ikke svare præcis på, hvor langt Socialdemokraterne vil være med. Men står det til mig, skal vi gå så langt som overhovedet muligt med partiernes gennemskuelighed. Og det er jo tydeligvis også det, vælgerne ønsker,« siger Mogens Lykketoft til Ugebrevet A4.

Forelagt Søren Espersens beskyldning om, at Socialdemokraterne slæber på fødderne i forhold til partistøtten, siger Mogens Lykketoft:

»Jeg har ingen kommentar til kritikken ud over, at jeg personligt gerne havde set, at der allerede nu under denne regering var lavet regler om større åbenhed. Jeg har dog ikke mødt den store iver hos Dansk Folkeparti for at gøre noget.«

BNB