Danskerne har talt: Venstre og Dansk Folkeparti lider nederlag

Stemmerne ved kommunalvalget er talt op: Venstre og Dansk Folkeparti går tilbage, mens Socialdemokratiet går frem. »Det ligner et blodbad for Venstre,« konstaterer valgforsker.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommenterede valgresultatet allerede kort efter klokken 23.30. Her stod Venstre til at få knap hver fjerde stemme, men flere kommuner var på det tidspunkt ikke optalt endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Venstre og Dansk Folkeparti må se tilbagegang i øjnene ved kommunalvalget

Med 100 procent af stemmerne optalt går begge partier tilbage, mens Socialdemokratiet går frem.

Som billedet ser ud nu, har Venstre fået 23,1 procent af stemmerne – en tilbagegang på 3,5 procentpoint i forhold til valget i 2013, hvor partiet fik en tilslutning på 26,6 procent.

Samtidig står Dansk Folkeparti til at gå tilbage for første gang nogensinde ved et kommunalvalg. I 2013 fik partiet 10,1 procent af stemmerne. Denne gang har DFerne fået 8,8 procent.

Dansk Folkeparti havde ellers som erklæret mål at gå frem ved dette kommunal- og regionsrådsvalg.

Allerede kort efter klokken 23.30 trådte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) frem i mørket foran Venstres partikontor i Søllerød nord for København flankeret af V-næstformand Kristian Jensen og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

På det tidspunkt var København og de øvrige storbyer ikke talt op endnu, og Venstre stod til en tilslutning på 24,6 procent.

»Alt tegner til, at vi får et fornuftigt valg nogenlunde på niveau med det, vi havde sidst, hvor vi fik omkring en fjerdedel af stemmerne,« sagde Lars Løkke Rasmussen og tilføjede:

»Det er jeg meget godt tilfreds med.«

I 2013 formåede Venstre at sætte sig på 48 borgmesterposter. Socialdemokratiet fik 33 borgmesterkæder, selvom partiet fik en højere andel af stemmerne end Venstre – 29,5 procent.

Venstre var »dygtige« sidst, konstaterede Løkke over for den fremmødte presse ved Venstres Landsorganisation. Han gjorde det samtidig klart, at han ikke ville spå om, hvorvidt hans parti igen ville blive det største borgmesterparti.

»Det er totalt umuligt at sige noget om. Nu har vi overstået valgdagen, og stemmerne er ved at være talt. Venstre har fået et foruftigt valg med nogenlunde en fjerdedel af stemmerne,« lød det fra Venstre-formanden.

En skuffelse for DF

En stor skuffelse for Dansk Folkeparti er blandt andet, at partiet for anden gang missede at få borgmesterposten i Guldborgsund Kommune.

Her var partiets finansordfører, René Christensen, borgmesterkandidat, men da valgresultatet lå klar, gik Socialdemokratiet og kommunens lokalliste, Guldborgsundlisten, ind i et lokale uden Dansk Folkeparti for at forhandle om borgmesterposten. Gulborgsundlisten, der har borgmesterposten i dag, gik markant frem ved valget.

René Christensen erkendte efterfølgende sit nederlag over for Berlingske. Han var DFs største håb om at få en »rigtig« borgmesterpost – og altså ikke kun den post, partiet har i København.

Og netop manglen på borgmesterposter har gjort, at Dansk Folkeparti har stået svagere i valgkampen end de andre partier, lyder forklaringen fra gruppeformand Peter Skaarup.

»Borgmestrene har formået at være meget synlige både i valgkampen og i valgperioden. Det bliver vi klemt på, for borgmestre kommer typisk fra Venstre, Socialdemokratiet og de Konservative,« siger han.

I står lige nu til at gå tilbage på landsplan. Det vil være første gang i jeres partis historie til et kommunalvalg. Er I skuffede?

»Nej, altså jeg havde da gerne set et bedre resultat, men vi må også bare konstatere, at vi bliver klemt af de store borgmesterpartier,« siger Peter Skaarup.

Også i Assens glippede DFs borgmesterdrømme. Spidskandidat Jens Henrik Thulesen Dahl – der er DF-formand Kristian Thulesen Dahls storebror – havde bejlet til posten, men Dansk Folkeparti gik tilbage i den fynske kommune, mens den siddende Venstre-borgmester, Søren Steen Andersen, gik frem.

Fremgang til S

Socialdemokratiet står aktuelt til 32,5 procent af stemmerne – en fremgang på 3,0 procentpoint i forhold til i 2013.

Kort før klokken 01 kommenterede S-formand Mette Frederiksen resultatet på Christiansborg. Hun blev af TV 2 News spurgt til, om hun ville udråbe Socialdemokratiet til valgets vinder.

Til det svarede Mette Frederiksen:

»Det er nok for tidligt at konkludere. Men det er klart, at hvis det holder, at vi ved det seneste valg var det største parti, og vi går yderligere frem, Venstre går tilbage, og vi vinder en række byer, så kan vi ikke ønske os et bedre resultat.«

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), erklærede allerede tidligt på aftenen, at han ville fortsætte på posten efter at have talt med de Radikale, SF og Enhedslisten. Socialdemokratiet i hovedstaden ser ud til at bevare nogenlunde status quo.

Både Venstre og Dansk Folkeparti går tilbage i hovedstaden, mens Alternativet stormer ind som det tredjestørste parti på Københavns Rådhus med 10,5 procent af stemmerne.

Socialdemokratiet er gået frem i adskillige kommuner, og partiet sikrede sig eksempelvis absolut flertal i byrådet i Aalborg Kommune, ligesom S har fået en markant fremgang i Odense.

»Det ligner et blodbad for Venstre«

Valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen konstaterer, at Venstre og Dansk Folkeparti »går tilbage hånd i hånd«.

»Danmark er rykket til venstre. Landet er blevet mere rødt og mindre gult og blåt,« siger han.

Om Venstres tilbagegang lyder Kasper Møller Hansens analyse:

»Det ligner et blodbad for Venstre. Stort set over hele landet går de tilbage, og de kommer til at miste rigtig mange af deres borgmesterposter.«

Han studser samtidig over, at Lars Løkke Rasmussen tidligt på aftenen kommenterede valgresultatet og erklærede sig »meget godt tilfreds« med, at Venstre på daværende tidspunkt stod til en tilslutning på knap 25 procent.

»Han (Løkke, red.) håbede selvfølgelig ikke, at det ville gå så slemt. Og det kan godt være, Venstre vinder lidt i de tidligere morgentimer, men samlet set kan Venstre bestemt ikke være tilfredse med valgresultatet,« siger valgforskeren.

Kasper Møller Hansen havde forudset en fremgang til Dansk Folkeparti ved valget, og derfor overrasker resultatet ham.

»Det er meget overraskende, at de går tilbage, og det betyder samlet set, at Socialdemokratiet får et super godt valg. De går frem i næsten alle kommuner og står til at få rigtig mange af de borgmesterposter, de forhandler om lige nu og her,« siger han.

Generel blå nedtur

Ser man på de andre partier, ligner det vælgermæssig status quo til de Konservative, der med 8,8 procent af stemmerne står til en minimal fremgang. Partiet sniger sig lige akkurat ind som det tredjestørste parti på det kommunale danmarkskort og slår dermed Dansk Folkeparti.

Et af de Konservatives største dramaer stod om højborgen Frederiksberg, hvor der var fare for, at magten kunne tippe efter 108 års konservativt styre. Ud på valgnatten stod det dog klart, at borgmester Jørgen Glenthøj (K) fortsætter.

I K-formand Søren Pape Poulsens hjemby, Viborg, måtte de Konservative til gengæld overlade borgmesterkæden til den tidligere landstræner i håndbold Ulrik Wilbek, der stiller op for Venstre.

Enhedslisten står til en mindre tilbagegang på 0,9 procentpoint til 5,9 procent, mens Alternativet, der for første gang er på stemmesedlerne ved et kommunalvalg, står til at få 2,9 procent af stemmerne på landsplan.

Resultatet for Radikale Venstre og SF er stort set det samme som ved valget i 2013. Nye Borgerlige, der ligeledes er på valg for første gang, ser ud til at få knap én procent af stemmerne, mens Liberal Alliance står til at gå tilbage med 0,3 procentpoint til 2,6 procent.