Danskerne freder Søren Gade

Danskerne bakker op om forsvarsministeren, men kræver hans departementschefs afgang. S, SF og R nedtoner kritik.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods de seneste dages eskalerende skandale om Forsvarets oversættelse af den omdiskuterede jægerbog, har danskerne fortsat tillid til forsvarsminister Søren Gade (V). 63 procent mener, at Søren Gade bør blive på posten.

I går valgte ministeren at frede sin departementschef, Lars Findsen, der har givet Søren Gade vildledende oplysninger undervejs i sagen. Men den beslutning er befolkningen ikke enig i. Et klart flertal mener således, at sagen skal have yderligere konsekvenser – og pilen peger direkte mod Lars Findsen. 73 procent mener, at departementschefen skal gå af.

»Jeg er utrolig ydmyg over for en opbakning, som jeg på ingen måde kunne forvente,« siger Søren Gade.

Kritikken af departementschefen er han ikke enig i.

»Jeg vil bare sige, at folk måske er påvirkelige af situationen den dag, de bliver spurgt. Folk kan føle sig frustrerede over en bog, der ikke burde være skrevet og en oversættelse til arabisk, der var ude i hampen,« siger han.

Lars Findsen selv nøjes med at konstatere, at »det afgørende for hans funktion er, at der er et godt og tillidsfuldt forhold mellem departementschefen og ministeren«.

Både S, SF og de Radikale står nu bag forsvarsministerens ønske om at afvente undersøgelserne fra Forsvarets Auditørkorps, der skal klarlægge skandalens forløb og se på de to hjemsendte chefers rolle. Undersøgelserne ventes at tage flere måneder.

Oppositionen ønsker ikke at kommentere vælgernes holdning til departementschefens fremtid, men de Radikales forsvarsordfører, Niels Helveg Petersen, er ikke overrasket over støtten til ministeren.

»Jeg tror, der er en bred opfattelse af, at ministeren ikke har haft lod eller del i sagen, men at der er tale om et groft svigt af ledende medarbejdere i Forsvarskommandoen,« siger han.

»Hverken jeg eller opinionsmålinger har til opgave at tage stilling til departmentschefer«, tilføjer han.

Major Henrik Jedig Jørgensen, konstitueret chef for Dansk Institut for Militære Studier, siger: »Jeg håber, at folk vil slå koldt vand i blodet og afvente undersøgelsen.«