Danskerne dumper Vilhelmsen - Løkke og Thorning i dødt løb

Danskerne dumper Annette Vilhelmsen og sender SF-formanden helt til bunds. Samme vej ryger afgåede Morten Bødskov. Her er »ministrenes karakterbøger«.

Annette Vilhelmsen og SF har haft det svært i 2013. Masser af dårlige sager og ministerskift har skabt vælgerflugt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Inden længe lukker Folketinget ned, og julefreden sænker sig over Christiansborg. For begge sider af Folketingssalen ser ferien ud til at blive et tiltrængt pusterum efter nogle heftige måneder i dansk politik.

Berlingske har via TNS Gallup bedt danskerne vurdere, hvordan de enkelte ministre har klaret sig i 2013 på en skala fra 1-100. Samtidig har Politiko bedt danskerne vurdere, hvem de mener er bedst egnet til at lede landet efter næste folketingsvalg.

Først forhistorien – en blodig af slagsen:

Presset var maksimalt på Venstre-­formand Lars Løkke Rasmussen i efteråret på grund af hans dyre rejse for klima­organisationen GGGI, der kostede Venstre dyrt i meningsmålingerne og har slidt hårdt på formandens troværdighed som statsministerkandidat. Sagen endte overraskende med Christian Friis Bachs (R) afgang som udviklingsminister, fordi han i uvidenhed havde været med til at vedtage de lukrative regler i GGGI, som Løkke rejste på.

Også den radikale klimaminister Martin Lidegaard var i fare for at vælte af minister­taburetten i den såkaldte solcellesag, men slap med en næse for at fejlinformere ­Folketinget. Sagen smudsede til gengæld regeringstoppen til, da Helle Thorning-Schmidt (S), Bjarne Corydon (S), Margrethe Vestager (R) og Annette Wilhemsen (SF) med et kontroversielt brev til Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), forsøgte at bremse Rigsrevisionens undersøgelse af det lovforberedende arbejde i sagen om lovsjusk på solcelleområdet.

Sagerne fortsætter

Næste øv-sag for regeringen ventede lige rundt om hjørnet, hvor aflysningen af en planlagt udflugt til Christiania med Rets­udvalgets medlemmer og Pia Kjærsgaard indhentede Morten Bødskov (S) og gjorde ende på hans karriere som justitsminister (S). Bødskov løj for Retsudvalget om årsagen til aflysningen, og det slog bunden ud af Enhedslistens tillid til ministeren. Ud røg Bødskov, men støttepartiet holdt til gengæld hånden over formanden for SF, socialminister Annette Vilhelmsen, i sagen om Huset Zornig, hvor ministeren forærede en million kroner til projektet »Stemmer på Kanten«, før ansøgningsfristen til puljen var udløbet og uden at Lisbeth Zornig Andersen havde søgt. I stedet kan Vilhelmsen se frem til en næse fra Socialudvalget.

Ovennævnte eksempler har vel højst sandsynligt været frisk i hukommelsen hos vælgerne, når de har vurderet ministrenes performance i året, der er gået.

Men de mange politiske i enkeltsager i seneste måneder har ikke rykket ved vælgernes opfattelse af, hvem de mener er bedst egnet til at beklæde stats­ministerposten.

Dødt løb

I begyndelsen af oktober – før GGGI-sagen rullede – havde Lars Løkke Rasmussen et kæmpe forspring: 47 pct. af vælgerne pegede på Løkke som den bedst egnede, mens blot 29 pct. foretrak Thorning-Schmidt. Men kort tid efter begyndte medierne at udrulle Løkkes luksusrejser, og en måling i slutningen af oktober viste, at der nu var dødt løb mellem V- og S-formanden om vælgernes gunst.

Det er stadig tilfældet i dag: 37 pct. peger på Lars Løkke Rasmussen, mens 36 pct. ser Helle Thorning-Schmidt som den bedst egnede statsminister. Det betyder også, at næsten hver fjerde vælger er i tvivl, og at ministrenes sager ikke har smittet hårdt af på deres chef, statsministeren.

Politisk ordfører for Socialdemokraterne Magnus Heunicke vil ikke spekulere i, hvad GGGI-sagen har betydet for Thorning-Schmidts popularitet eller omvendt Løkkes upopularitet. Heunicke hæfter sig ved, at regeringen kun er halvvejs gennem regeringsperioden, og han understreger, at regeringens første prioritet stadig er det »lange seje træk med at føre Danmark gennem krisen«­.

Det er tredje år i træk, at TNS Gallup laver en ministerevaluering for Berlingske, og dette års måling viser, at ministrene kun går få point frem eller tilbage i forhold til året før.

En række ministre skiller sig dog ud.

Vilhelmsen dumper

Værst er det gået for Annette Vilhelmsen. Som henholdsvis erhvervs- og vækstminister i første halvdel af 2013 og social-, børne- og integrationsminister siden august får hun den laveste ministervurdering med kun 27,1 point. Det på trods af, at hun har flyttet sig selv over i et ministerium, hvor fra hun forventede at føre mere klassisk SF-politik og profilere partiet. Vilhelmsen tager et stort skridt ned af popularitetsstigen, da hendes indsats sidste år blev vurderet til 35,5.

SF-formanden har ikke selv ønsket at kommentere målingen, men SFs nyudnævnte politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen mener, at Huset Zornig-sagen bærer en stor del af forklaringen.

»SFs ministre ligger jo lidt spredt ud over skalaen, og det er jo altid sådan med et parti, at når man er ude i noget af en bølgegang som SF er, så smitter det altid af på parti­formanden. Derudover er målingen foretaget i en uge, hvor Annette Vilhelmsen har været ude i noget af et stormvejr. Hun har fået kritisk omtale, men hvor hun fra starten har været ude og sige, at det var en fejl, et uskønt forløb, og at hun ville gøre noget ved det,« siger Lisbeth Bech Poulsen. Burde jeres formand have valgt sig en anden ministerpost i forbindelse med den seneste ministerrokade? »Jeg synes, at hun sidder det helt rigtige sted, og jeg synes, at der med de resultater, der er kommet i finansloven i form af fokus på og ekstra penge til de svageste, viser, at det er det helt rigtige sted for Annette at sidde.«

De sædvanlige i toppen

Hos Socialdemokraterne tager forhenværende justitsminister Morten Bødskov (S) det største spring ned på listen og ender som fjerde mindst populære minister i regeringen. Bødskov har i 2013 haft en stribe dårlige sager som minister foruden Christiania-sagen, der kan forklare hans store fald i popularitet: Den såkaldte Im-sag, hvor Suthida Nielsen sammen med sin syvårige datter, Im, blev sendt tilbage til Thailand, fordi Ims danske stedfar dør af en kræftsygdom, blev betegnet af begge sider af Folketinget som en skandale. Ligeledes har Bødskov også skulle stå til måls for regeringens omdiskuterede ændringer af Offentlighedsloven. Og så PET-sagen, selvfølgelig.

I toppen af listen ligger Margrethe Vestager og Bjarne Corydon, som de også tidligere har gjort det. Mere interessant er det, at Henrik Sass Larsen som relativ ny minister springer direkte ind på en fjerdeplads med en vurdering på 44 – et mulehår af små decimaler foran Mette Frederiksen (S) og Helle Thorning-Schmidt.

TV: Thomas Larsen: Thorning har ringe opbakning i S