Danskerne: Der er strammet nok

Et solidt flertal af danskerne bakker op om Helle Thorning-Schmidt (S), der har slået fast, at den danske udlændingepolitik er strammet tilstrækkeligt. Socialdemokraternes politiske ordfører mener, at det er begyndelsen til enden for Dansk Folkeparti.

Helle Thorning-Schmidt har sagt ja til den sidste stramning af udlændingeloven med det pointsystem, som S-SF præsenterede i denne uge. Nu er det nok, slår Helle Thorning-Schmidt fast med en opsigtsvækkende udmelding, der åbner for, at udlændingepolitikken igen kommer til at spille en afgørende rolle ved næste folketingsvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Når S-formand Helle Thorning-Schmidt torsdag aften tørner sammen med Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard i en direkte debat, kan Thorning glæde sig over, at hun tilsyneladende har folkestemningen bag sig. Hele 63 pct. af danskerne bakker nemlig op om Thorning, der i Berlingske Søndag sagde, at der nu er strammet nok i udlændingepolitikken.

LÆS OGSÅ: VKO mister point på pointsystem

Dermed lagde hun sig for første gang i sin formandstid ikke i slipstrømmen af regeringen og Dansk Folkeparti i udlændingespørgsmålet, og det kvitterer vælgerne for i en måling, som Gallup har lavet for Berlingske Tidende.

DIN MENING:
Er dette begyndelsen til enden på DF's massive dominans?

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, siger, at det er det mest markante skred i udlændingepolitikken, han har oplevet, og han mener, at det kan være begyndelsen til enden på Dansk Folkepartis massive dominans i dansk politik.

»Hvis det her holder i opinionen frem til næste folketingsvalg, så er det jo slut. Så var det dertil og ikke længere, at de kunne drive det,« siger Henrik Sass Larsen, der forudser, at V og K vil afstå fra at lave en ny alliance med DF om udlændingepolitikken, hvis de taber valget.

LÆS OGSÅ: Derfor valgte Thorning et kursskifte

»Så kan vi måske lave det, som man allerede skulle have lavet under Schlüter, nemlig en bred aftale om udlændingepolitikken,« siger Henrik Sass Larsen.

Han understreger, at Socialdemokraterne ville begå vælgerbedrag og svigte deres opgave, hvis de slækkede på udlændingepolitikken. Dermed afviser han, at de Radikale og Enhedslisten får indflydelse på en eventuelt kommende S-ledet regering i udlændingespørgsmålet. 56 pct. af de adspurgte tror ellers ikke, at Thorning kan modstå presset fra netop disse partier.

DFs næstformand Peter Skaarup anser det som et faktum, at R vil få indflydelse på Helle Thornings udlændingepolitik. Og så slår han fast, at heller ikke DF har ønsker om flere straminger. Her og nu.

»Hvis der opstår et hul, vil det ikke være rettidig omhu, hvis vi bare sad med armene over kors,« siger Skaarup.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, lader sig ikke kue af danskernes opbakning til Thorning.

»Vi mener fortsat, der bør være en stramning vedrørende udlændinges ret til at få for eksempel børnecheck. Vi har set en række danske ydelser gå til udlændinge, som kun har arbejdet her i kortere tid. Så der er et fortsat behov for opstramninger, og det tror jeg også, at danskerne synes, når de tænker sig om,« siger Kristian Jensen.

De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, mener, at udlændingelovgivningen nu er pasende.

»Man skal ikke bare stramme for at stramme,« siger han.

Gallups måling viser, at 50 pct. af danskerne mener, at de seneste års stramninger af udlændingepolitikken har været positiv. 41 mener, det har været negativt. Og de Radikales næstformand, Morten Østergaard, mener, at danskerne er trætte af at diskutere udlændinge.

»Der er en mæthed. Christiansborg går i selvsving, så snart der er udlændingepolitiske stramninger på programmet, og vælgerne er trætte,« siger Morten Østergaard. Og han fastslår, at de Radikale selvfølgelig skal have indflydelse på udlændingepolitikken, hvis Helle Thorning Schmidt bliver statsminister på radikale mandater.