Danskerne delte om Wilders

Islam-kritikeren Geert Wilders deltagelse i en konference på dansk grund deler vandene i befolkningen, viser en ny meningsmåling.

Foto: Valerie Kuypers
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De borgerlige partier kan langt fra enes om en invitation til den hollandske islam-kritiker Geert Wilders, og det samme er tilfældet med danskerne. De er delt i to næsten lige store grupper:

42 procent mener, at det er en god idé eller overvejende en god idé at invitere Geert Wilders til regeringens konference om antiradikalisering, mens 36 procent mener, at det er en dårlig idé eller overvejende en dårlig idé.

- Wilders kommer ikke, lyder det fra Liberal Alliances Anders Samuelsen, som gentager, at han har veto. Aftalen om at lave en konference om antiradikalisering blev indgået med regeringen og Dansk Folkeparti og normalen er, at de fire partier skal være enige.

- Det skal vi og vi vil ikke acceptere Wilders. Det skyldes, at han ikke har meget at bidrage med på en antiradikaliseringskonference og det er helt omvendt af både de konservative og Dansk Folkeparti først at invitere gæsterne og så dernæst lave et program. Wilders er da meget underholdende, men det er altså viden, vi har behov for, siger Samuelsen.

Hos de Konservative tager politisk ordfører Henriette Kjær det ikke så tungt, at Wilders ikke har flertallet af danskerne på sin side. K har længe argumenteret for, at den hollandske islam-kritikere vil være en relevant deltager i en konference om ytringsfrihed.

- Det er måske ikke så væsentligt, hvad den brede offentlighed mener. Det vigtige er, at man får diskuteret aspekterne omkring ytringsfrihed. Og der synes vi, at det er svært at komme uden om Geert Wilders, fordi han er blevet nægtet indrejse i Storbritannien, siger Henriette Kjær, der dog har flertallet af de Konservative vælgere med sig. 53 procent af K-vælgerne ønsker en invitation sendt ud til Wilders.

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard vælger at kalde det for ”særdeles opmuntrende” for regeringen, at over hver tredje vælger byder Wilders velkommen.

- Det beviser, at den danske befolkning gerne vil høre om ytringsfrihed siger DF-lederen.

Men målingen viser jo netop, at et lille flertal af danskerne ikke ønsker besøg af Wilders?

- Det må de jo selv om. Der har vi jo vores frihed. Det er det, som er det grundlæggende. Men selvfølgelig skal han komme, siger Pia Kjærsgaard og hæfter sig ved, at endnu flere danskere havde sagt ja til Wilders, hvis hollænderens deltagelse blev koblet op på en konference om ”ytringsfrihed” og ikke ”antiradikalisering”, som Gallup-instituttet har gjort.