Danskere i kø for at få råd om gæld

Der er behov for at sætte privatøkonomi på skoleskemaet, mener flere politikere. Nye tal viser et boom i antallet af henvendelser om gældsrådgivning, der har ventelister på op til et halvt år.

Foto: Martin Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskere står i kø for at få hjælp til at komme ud af en økonomisk klemme.

Fra 2011 til 2012 steg antallet af henvendelser om gældsrådgivning ifølge Jyllands-Posten med 25 procent til 4.000 i de i alt cirka 30 frivillige gældsrådgivninger. Og væksten er ikke klinget af her i de første tre måneder af 2013.

Forbrugerrådet er en af de organisationer, der driver gældsrådgivning i fem byer landet over. Interessen er så stor, at rådets gældsrådgivning har måttet lukke ventelisterne til rådgivning i Odense og Nykøbing Falster. I resten af landet er der op til et halvt års ventetid på et møde.

Forbrugerrådet modtager årligt otte millioner kroner til driften af gældsrådgivningen, og selv om der er massiv interesse for hjælpen, er der ikke umiddelbart udsigt til flere penge.

»Det er aldrig godt med ventelister, men jeg synes, vi skal afvente og se, om ikke det løser sig selv. Finanskrisen har en stor del af forklaringen på tilstrømningen, men det finder nok et mere naturligt leje, og lad os se, om så ikke behovet falder. Hvis ikke, må vi kigge på det igen og finde en løsning,« siger SFs erhvervs- og vækstordfører Karina Lorentzen (SF).

Folketinget afsatte sidste år 40 millioner kroner til den frivillige gældsrådgivning af de såkaldte satspuljemidler med særligt fokus på danskere med lav indkomst, gæld og et lavt rådighedsbeløb.

Hos Dansk Folkeparti er familieordfører Mette Hjermind Dencker (DF) glad for den frivillige gældsrådgivning, men heller ikke hun vil love flere penge.

»Jeg synes, vi skal bruge krudtet på at forebygge, at de økonomiske problemer i det hele taget opstår. Vi bør se på, om skolerne ikke i højere grad kan undervise i, hvordan man lægger budgetter og laver selvangivelser. Det er meget vigtigere end tredjegradsligninger, som ikke ret mange af os skal bruge senere hen i tilværelsen,« siger Mette Hjermind Dencker.

Samme holdning har forbrugerordfører hos Venstre, Jan E. Jørgensen (V).

»Det er lidt paradoksalt, at folkeskolen underviser i, hvordan man laver et skærebræt af træ i sløjd, men ikke i hvordan man styrer sin økonomi. Det gør, at mange unge har svært ved at styre deres budgetter og falder for fristelserne ved hurtige lån,« siger Jan E. Jørgensen, der også vurderer, at mange forældre gerne vil stille sig til rådighed med gratis undervisning.

De konservatives socialordfører Benedikte Kiær (K) vil også have mere fokus på forebyggelse.

»Jeg synes, vi skal blive ved med at støtte gældsrådgivningerne, men vi skal også blive bedre til at lære vores børn, hvad det vil sige at optage lån,« siger Benedikte Kiær.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), foreslår i Jyllands-Posten, at gældsrådgivningen bliver et offentligt tilbud, så ventelister hos frivillige organisationer undgås. Men det er ikke en farbar vej, vurderer de Konservative.

»Jeg tror ikke, folk vil bryde sig om og sidde og fortælle om deres økonomiske problemer over for en medarbejder, der repræsenterer det offentlige. Jeg synes, vi bør bevare rådgivningen i de frivilliges regi,« siger Benedikte Kiær, der vil drøfte sagen med satspuljepartierne på et møde efter påske.