Danskere får tyske børnepenge for 50 millioner kroner

Sidste år hævede i alt 1.578 danskere 50,2 millioner kroner i børnepenge i Tyskland. Tre gange færre tyskere fik børnepenge i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år var der tre gange så mange danskere, der fik tyske børnepenge, som der var tyskere, der hævede danske børnepenge. Det viser tal fra Bundesagentur für Arbeit, der har udbetalt pengene, skriver Avisen.dk.

1.578 danskere har modtaget tyske børnepenge, såkaldt kindergeld, i 2013, og det har ifølge Bundesagentur für Arbeit kostet den tyske statskasse 50,2 millioner kroner.

500 tyskere har i samme periode modtaget danske børnepenge.

Udbetaling Danmark, der står for udbetalingen af den danske ydelse, kan ikke oplyse, hvor mange børnepenge tyskerne har fået.

Debatten om børnepenge er blevet et brandvarmt politisk emne, da regeringen trods stor politisk modstand vil fjerne det danske optjeningsprincip, fordi det er i strid med EU-reglerne.

»Tallene nuancerer debatten, fordi de viser, at danskere også rejser ud for at arbejde og bliver behandlet ordentligt,« siger Jon Kvist, professor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, til Avisen.dk.

En dansk familie med to børn på et og fire år får ifølge Avisen.dk 31.560 kroner i børnepenge om året, mens en tysk familie med to børn på samme alder får 33.552 kroner om året, enten som et skattefradrag eller en månedlig ydelse.

Ifølge skatteminister Morten Østergaard (R) er de tyske tal et godt eksempel på, at EU-samarbejdet fungerer.

»Det må være besynderligt for tyskerne at følge en dansk debat om jordbærplukkere, og hvad ved jeg, når de kan konstatere, at der er flere danskere, der modtager børnepenge i Tyskland end modsat,« siger han til Avisen.dk og tilføjer:

»Jeg synes, at V og K skylder svar på, hvad de kalder den aktivitet. Vi kalder det fri bevægelighed og går ind for det«.