Danske våbenejere er kriminelle fra juni

Et politisk flertal holder fast ved de stramme regler for luftvåben, som justitsminister Morten Bødskov har vedtaget. Våbnene er farlige, siger formanden for Folketingets retsudvalg.

Kritikerne af de nye regler for luftvåben skal ikke forvente støtte fra formanden for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen Denhardt (SF). Efter flere ugers betænkningstid er hun nu kommet til den konklusion, at de restriktive regler er rigtige.

- Jeg har lyttet til kritikken, men jeg har også lyttet til sagkundskaben hos blandt andre Rigspolitiet, og jeg er overbevist om, at grænsen ved 4,5 millimeter er den bedste løsning, siger hun.

De nye regler betyder, at alle våben med en kaliber over 4,5 millimeter er omfattet af våbenloven. Dermed kræver selv mindre luftgeværer og -pistoler våbentilladelse, ligesom de skal registreres og opbevares i sikringsskabe.

Indgrebet er alt for vidtrækkende og restriktivt, mener kritikerne, der kræver kalibergrænsen hævet, men Karina Lorentzen Denhardt understreger, at selv mindre våben er farlige i kriminelles hænder. Hun får opbakning fra regeringspartierne, mens Enhedslisten også er indstillet på at støtte stramningen.

Reglerne træder i kraft 1. juni, og dermed bliver tusindvis af våben i danske hjem med et slag gjort ulovlige. Det vurderes, at der er hele 800.000 luftvåben i omløb i Danmark, men det vides ikke med sikkerhed, hvor mange der har en kaliber på mere end 4,5.

Danskere med våben i den størrelsesorden vil dog ikke kunne blive straffet fra 1. juni, eftersom bekendtgørelsen ifølge justitsminister Morten Bødskov (S) først vil blive håndhævet om et år, fra 1. juni 2013. Strafferammen i våbenloven er på to års fængsel.

Hos oppositionen håber man fortsat, at justitsministeren vil lytte til kritikerne og tilpasse de nye regler.

- De meget kraftige luftvåben skal forbydes, men der er ingen grund til at kriminalisere tusindvis af lovlydige danskere. Det håber jeg, at justitsministeren er enig, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, der har indkaldt Morten Bødskov til et samråd om sagen.

- Rokker det ikke ved noget, må vi overveje, om sagen skal på Folketingets dagsorden efter sommerferien, siger Lauritzen.

I sammenslutningen Nordisk Våbenforum (NVF), der taler våbenejernes sag, håber man, at Folketinget får lov til debattere våbenloven. Den nye bekendtgørelse er et grelt eksempel på lovsjusk, mener NVF-talsmand Marius Hartmann.

- Debatten om forbud har handlet om de kraftigste luftvåben, som kan sammenlignes med krudtvåben. Men nu forbyder justitsministeren en masse svage luftvåben, som ejes af helt almindelige danskere. Det er langt fra alle, der ved, at de nu ejer et våben, der kræver tilladelse, og en dom for brud på våbenloven kan få alvorlige konsekvenser for den enkelte, siger han.

Justitsminister Morten Bødskov skal forklare sig for Folketingets Retsudvalg 22. juni.