Danske soldater skal fortsat rådgive i Irak trods USA's exit

Det vil ikke umiddelbart påvirke de danske bidrag i Irak, at USA trækker alle kamptropper ud inden nytår.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's beslutning om at trække alle kamptropper ud af Irak inden nytår får ikke umiddelbar betydning for de danske bidrag i Irak.

Det oplyser Forsvarsministeriet.

Danmark har i øjeblikket et militært bidrag til Nato-mission, der opererer i Irak. Her er tale om bidrag til to forskellige Nato-missioner, der begge går ud på at styrke Iraks egne soldater.

Den ene er »Nato Mission Iraq«, som Danmark i december 2020 overtog ledelsen af. Her rådgives irakiske militæruddannelser og det irakiske forsvarsministerium.

Forsvaret skriver på sin hjemmeside, at det samlede danske bidrag er på op imod 140 soldater plus helikopterbidraget på cirka 70 soldater.

Ledelsen af »Nato Mission Iraq« er på danske hænder frem til midten af 2022.

Danmark har også haft et mindre bidrag til missionen »Operation Inherent Resolve«, som ledes af amerikanerne. Missionen har bekæmpet Islamisk Stat i blandt andet Irak.

Her bidrager Danmark med et stabsbidrag og operatører fra Flyvevåbnet, som dog ikke befinder sig i Irak.

Formålet med begge bidrag er at styrke den irakiske stats evne til selv at kunne tage vare på sikkerheden i landet.

Til nytår vil der ikke længere være amerikanske kamptropper i Irak. Det aftalte USA's præsident, Joe Biden, formelt med Iraks premierminister, Mustafa al-Kadhimi, mandag.

Der er aktuelt omkring 2500 amerikanske kamptropper i landet. De er der for at bekæmpe resterne af Islamisk Stat.

Der vil fortsat være amerikanske soldater i Irak efter nytår. De vil dog kun være der for at rådgive og træne irakiske soldater.

Siden invasionen i 2003 har knap 4600 amerikanske soldater mistet livet i Irak. I Samme periode er omkring 193.000 civile blevet dræbt.

I 2011 meddelte daværende præsident Barack Obama, at alle amerikanske soldater ville forlade landet ved udgangen af året.

I 2014 sendte Obama de første soldater tilbage til Irak for at hjælpe landets regering med at bekæmpe Islamisk Stat. Irak erklærede sejr over den militante gruppe i december 2017.

Præsident Joe Biden meddelte så 26. juli 2021, at USA's resterende tropper fra kampen mod Islamisk Stat skal være ude af Irak inden 2022.

/ritzau/