Danske politikere vil regulere sælbestanden

Et flertal på Christiansborg vil aflive sæler, der truer de danske fiskeres levebrød.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal på Christiansborg er for første gang i nyere tid parat til at regulere antallet af sæler i de danske farvande, skriver Politiken.

Politikerne vil hjælpe den danske fiskeindustri, der i flere måneder har klaget over, at sælerne æder sig ind på de danske fiskeres levebrød.

Der bør være en form for begrænsning af dyrene, der de seneste år har oplevet eksplosiv fremgang både i Østersøen og i Nordsøen, mener ordførere fra Venstre, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Gråsæler og spættede sæler er storspisere af fisk som torsk og bider desuden de fiskenet i stykker, fordi de bruger dem som tagselvbord.

»Vi skal have en bestand på et bæredygtigt niveau, så der både er plads til sæler og fiskere«, siger Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen (V) til avisen.

Han erkender lige som sine kolleger i Radikale Venstre og Socialdemokratiet, at det er et ømtåleligt område, fordi sæler har en særlig status i naturbeskyttelse.

»Vi mennesker tager nok nogle gange og putter hovedet under armen, fordi sæler er så nuttede. Men det er lidt ligesom mariehøns – de er søde lige til det punkt, hvor der er for mange og de bider. Vi skal være mere realistiske og se på, hvad der er bedst for alle, både mennesker og natur. Naturen tager ikke skade af, at man bruger dens frugter«, siger Lone Loklindt (R), der også er formand for Miljøudvalget.

Socialdemokraternes fiskeriordfører Bjarne Laustsen (S) er enig.

»Det er svært at gøre noget ved dyr, som vi betaler penge for at se i zoologisk have. Når man ser dem, tænker vi: Ej, det skal vi da ikke regulere på. De har jo fugtig snude og dådyrøjne. Men for mig at se er det noget praktisk. Vi regulerer alle bestande – også rådyrene i Dyrehaven. Når en art er i så megen fremdrift, så bør vi kigge på det«, siger han.

Siden 2009 har der været et generelt EU-forbud mod import af sælskind, og selv hvis Danmark – et af de få lande i EU, hvor sæler yngler – skulle beslutte at begrænse bestanden, skal mange tiltag igennem EU først.

Miljøminister Ida Auken (SF) advarer om, at det kan blive svært at komme igennem med tiltag over for andre knap så fiskerivenlige lande.

»Jeg anerkender, at fiskerne nogle steder langs kysterne har problemer med, at sælerne går i deres net. Det er ikke sjovt at skulle hive en ødelagt fangst op i båden. Men både gråsæl og spættet sæl er internationalt beskyttet, og jeg kan ikke bare give tilladelse til at jage dem«, siger hun til Politiken.