Danske politikere: »Vanvittigt resultat og ny virkelighed«

Danske politikere er hoppet til tasterne, og på de sociale medier giver de udtryk for, at de ikke er glade for resultatet fra det amerikanske præsidentvalg, hvor Donald Trump har vundet.

En Trump-tilhænger fejrer, at Donald Trump står til at vinde præsidentvalget. REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det kan ikke siges ofte nok: I et demokrati bestemmer folket. Jeg beder til, det har set noget, jeg ikke kunne... so long«

Sådan lyder kommentaren fra justitsminister, Søren Pind (V), der har en stor interesse for amerikansk politik og nok har fulgt afslutningen tæt. Han er ikke ene om at være skeptisk over, at republikanernes kandidat, Donald Trump, kan flytte ind i Det Hvide Hus til januar.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, mener, Danmark må lægge en ny udenrigspolitisk linje med Donald Trump ved Roret i USA.

Socialdemokraternes erhvervesordfører, Thomas Jensen, har en mere humoristisk tilgang, som dog nok skal læses med en vis alvor:

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der er formand for Udenrigspolitisk Nævn, mener imidlertid ikke, der er grund til at være bekymret over udsigten til en ny præsident ved navn Donald Trump.

»Der bliver sagt mange skøre ting generelt i hele verden, specielt i valgkampe. Det med atomknappen er jeg ikke det mindste utryg ved. Der må vi have tiltro til den enhver tid siddende præsident i USA,« siger han til Ritzau med henvisning til beskyldningerne om, at Donald Trump ikke kan styre sit temperament og sin finger i forhold til »atomknappen«, der sender atombomber afsted.

Søren Espersen har ellers tidligere været ude med kritik af Donald Trump under valgkampen, hvor han har kaldt Trumps udtalelser for »kugleskøre«. Han mener da også, at Trumps modstand mod frihandel kan skade dansk økonomi, men er sikker på der findes en løsning.

Venstres udenrigs- og udviklingsordfører, Michael Aarestrup, skriver da også, at USA fortsat skal være en »tæt ven og allierede«, selvom præsidenten hedder Donald Trump:

Mogens Lykketoft (S), der er tidligere udenrigsminister og tidligere formand for FN's generalforsamling, kalder det et skræmmende og rystende udfald af valget.

»Det er et rystende og skræmmende udfald, som vi i dette øjeblik ikke kan se alle konsekvenserne af. Vi har fået en klimafornægter som præsident i USA,« siger han til Ritzau.

Mogens Lykketoft ser et stort behov for, at europæerne »rykker sammen igen« for at kunne få indflydelse på USA fremover.

Mette Abbildgaard fra de Konservative bad til Gud i slutspurten.

Og SFs formand, Pia Olsen Dyhr, har også svært ved at se realiteterne i øjnene onsdag morgen.

Mette Reissmann, Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, skriver på Facebook, at hun er rystet: