Danske politikere ånder lettede op efter fransk valgresultat

Danske politikere glæder sig på en og samme tid over franskmændenes valg af den proeuropæiske Emmauel Macron og den stærkt EU-skeptiske Marine Le Pen. DFs Søren Espersen er dog mere lunken.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) glæder sig ligesom andre danske politikere over, at Emmanuel Macron valget i Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Det franske valg sender et lettelsens suk gennem det danske politiske landskab, idet Emmanuel Macron søndag har vundet en overbevisende sejr over Marine Le Pen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen betoner eksempelvis, at Emmanuel Macron »bringer masser af håb og optimisme«.

»Vi har masser af emner, som Danmark gerne vil arbejde sammen om fra første dag: Brexit-forhandlingerne i EU, terrorbekæmpelse, antiradikalisering, stabilisering, vækst, migration, frihandel, NATO-samarbejde og meget andet,« skriver Anders Samuelsen i en mail til Berlingske.

Op til søndagens anden og afgørende runde af det franske valg har den ene europæiske leder efter den anden betonet sin støtte til Macron.

Det skyldes i høj grad, at Macron er overvejede positivt stemt over for EU, mens Le Pen er yderst kritisk over for det europæiske fællesskab, som hun beskriver som en spændetrøje for fransk storhed.

Søndag aften skriver Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Twitter:

»Tillykke, Emmanuel Macron. Vi kan opnå meget mere sammen end hver for sig. Glæder mig til vores samarbejde.«

Derudover er Macron - forklarer uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) - fortaler for økonomiske reformer, grøn vækst og en europapolitisk kurs om at holde sammen på de europæiske institutioner.

»Det er godt for Danmark, at Frankrig nu har fået en sådan præsident - det er der ingen som helst tvivl om,« siger Søren Pind (V) til TV 2 News.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er mere lunken.

»Tillykke til Macron. Jeg håber, at det bliver til gavn og velsignelse for det franske folk. Og hvad betyder det for Danmark? Jeg er sikker på, at man fortsætter den samme EU-stil, som Hollande havde. Måske vil han endda være endnu mere føderalistisk, og det er ikke en linje, som vi ønsker,« siger Søren Espersen og afviser, at han havde håbet, at Le Pen ville vinde valget:

»De enkelte lande må afgøre deres skæbne.«

Socialdemokraternes udenrigsordfører Nicolai Vammen ønsker Emmanuel Macron – og alle andre europæisk indstillede mennesker – stort tillykke.

»Hvis Marine Le Pen var blevet præsident, havde det været en katastrofe. Hun ønsker, at Frankrig skal melde sig ud af EU og NATO. Og det havde været en ulykke ikke alene for Frankrig, men også for resten af Europa,« siger Nicolai Vammen.

Og Holger K. Nielsen, tidligere udenrigsminister for SF og partiets nuværende udenrigsordfører, håber, at franskmændenes fravalg af Le Pen kan blive et vendepunkt i forhold til den EU-skepsis, som har præget europæisk storpolitik de seneste år.

»Det er en kæmpe lettelse for franskmændene selv, men også for EU og Europa. Det vil betyde, at man igen kan regne med Frankrig i det europæiske samarbejde,« siger Holger K. Nielsen.

Lykønskningerne strømmede ind fra mange sider. Uffe Elbæk (Alt) erklærede sig »meget, meget lettet«

Enhedslistens Rune Lund er mere kølig i sin konstatering af, at den »mindst ringe« vandt.

Stine Bosse, formand for Europabevægelsen, kalder franskmændenes valg af Macron »en kæmpesejr for alle os, der vil Europa og fællesskabet«. Samtidig kommer hun dog også med en kraftig opfordring til politikerne om at tage EU-skeptikerne alvorligt.

»De skal lytte til de borgere, der er urolige. Der er nogle, der har stemt på hende (Marine Le Pen, red.), og der er nogle, der slet ikke har stemt. Det skal man tage højtideligt. Man skal ikke lade sig skræmme, så man slet ikke tør tale om EU. Tværtimod. Men man skal sørge for, at der skabes løsninger, der imødekommer de underliggende problemer, disse mennesker oplever,« siger Stine Bosse.

Marine Le Pen erkendte kort efter de første prognoser sit nederlag og kvitterede senere på Facebook for de stemmer, hun fik.